Над 140 обществени организации, институции и граждани участваха в обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателя на парламента Цвета Караянчева

България получи широка подкрепа за приоритетите на своето председателство на Съвета на ЕС, особено европейската перспектива за страните от Западните Балкани, заяви Кристиан Вигенин, който обобщи резултатите от Срещата на председателите на комисиите по европейски въпроси на страните от ЕС
22.01.2018
Парламентът прие на второ четене законови промени, с които се облекчава административната тежест за бизнеса
24.01.2018

Над 140 обществени организации, институции и граждани участваха в обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателя на парламента Цвета Караянчева

Над 140 обществени организации, институции и граждани участваха в  дискусията по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, организирана от председателя на парламента Цвета Караянчева. Дебатът се проведе в аулата на СУ „Св. Климент Охридски“.

Председателят на Народното събрание отбеляза при откриването на форума, че целта е да се изслушат колкото се може повече мнения и позиции по ратификацията на Истанбулската конвенция. Цвета Караянчева съобщи, че на сайта на Народното събрание ще бъде публикувана стенограмата, за да може всички граждани, които се интересуват от темата, да се запознаят с изказаните мнения.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отбеляза, че Истанбулската конвенцията е първият инструмент, с който се създава цялостна правна рамка за защита на жените от всички форми на насилие, в това число и домашното насилие. Нейното основно послание е в държавите, които са се присъединили, никой да не може да бъде насилван заради половата си принадлежност и да бъде жертва на физическо и личностно посегателство заради това, допълни тя.

Конвенцията се основава на предпоставката, че насилието над жени не може да бъде премахнато без да се инвестира в равенството между жените и мъжете, посочи Цецка Цачева. По думите й само ефективното равенство между половете и промяна в нагласите могат да предотвратят подобно насилие. Тя подчерта, че понятието „пол“  по Конвенцията категорично не е предназначено да замести термините „жени“ и „мъже“. Конвенцията насърчава ефективно да се внедряват политики за равенството на тези полове, допълни министърът на правосъдието.

Цецка Цачева заяви, че съгласно Конвенцията няма задължение за осигуряване на правно признаване на трети пол в националното законодателство. Според българската Конституция бракът е доброволен съюз между мъж и жена и затова няма възможност за признаване на бракове, сключени в други държави, между лица от един и същи пол, подчерта тя.

Ако народните представители смятат, че проектозаконът само с резерви за ратифициране на Конвенцията не е достатъчен, има възможност да приемат тълкувателна декларация към нея, посочи министърът на правосъдието. Според Цецка Цачева ще бъде полезно да има такава тълкувателна декларация, за да се успокоят онези, които имат резерви към конвенцията.

Омбудсманът Мая Манолова също подкрепи към Истанбулската конвенция да се обсъди и приеме тълкувателна декларация, в която да се запише, че документът ще се прилага съгласно нормите и принципите на Конституцията и там да бъде изяснено българското разбиране за социалната роля на пола.

Мая Манолова подкрепи Конвенцията и заяви, че насилието над жени е огромен проблем за българското общество, защото всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. Омбудсманът отбеляза, че в дебата за или против Конвенцията има положителен момент и той е, че темата за насилието над жени и домашното насилие е повдигната на достатъчно високо и сериозно ниво и няма да бъде замазан проблемът. Това е сърцевината на Конвенцията, а не страховете от третия пол, подчерта Мая Манолова.

Старозагорският митрополит Киприан прочете обръщението на Светия Синод на Българската православна църква, в което се призовава Народното събрание да не ратифицира Истанбулската конвенция, защото се въвеждат понятия, противоречащи на нашата православна вяра, национални традиции и правна система.

Посланикът на Великобритания Ема Хопкинс призова всички да се съсредоточат върху истинската цел на Истанбулската конвенция – да предпази жените от насилие. Тя заяви, че като посланик ще й е интересно да чуе аргументите в този дебат. От УНИЦЕФ посочиха, че превенцията на насилието над жени е възможна и съществена и призоваха България да ратифицира Истанбулската конвенция. От организации, които работят с жени жертва на насилие, призоваха депутатите да мислят за тези 23 жени, които миналата година са загубили живота си, и да ратифицират Истанбулската конвенция.

От Конфедерацията за защита правата на децата се обявиха категорично против документа, особено срещу текста за образователните програми в училищата и детските градини относно стереотипните роли за мъжете и жените. От родителски организации също се противопоставиха на ратификацията на конвенцията.

На дискусията се изказаха повече от 30 представители на организации и граждани.

Source: Новини на Народно събрание