44-тото Народно събрание ще участва активно в дискусията за бъдещето на Европейския съюз, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Приемаме Председателството като национална и надпартийна кауза, с която да се докажем като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Съюза, заяви председателят парламента Цвета Караянчева в приветствието си на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз
11.01.2018
Председателят на Комисията по култура и медии Вежди Рашидов се срещна с посланика на Турция в София Хасан Улусой
15.01.2018

44-тото Народно събрание ще участва активно в дискусията за бъдещето на Европейския съюз, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

44-тото Народно събрание ще участва активно в дискусията за бъдещето на Европейския съюз, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. В парламента председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и членовете на Европейската комисия разговаряха с членовете на Председателския съвет на Народното събрание и председателите на парламентарни групи и комисии.

Цвета Караянчева подчерта, че днес, повече от всякога, обединена Европа се нуждае от сигурност, стабилност, икономически растеж, социално сближаване, добро бъдеще за младите хора, повече работни места, конкурентоспособност и развит цифров пазар.

Председателят на Народното събрание посочи, че парламентарното измерение на Българското председателство предоставя отлична възможност за активно участие на Народното събрание в европейския дневен ред. След договора от Лисабон, който разшири ролята на националните парламенти в ротационното председателство, приносът на българския парламент към обсъждането на необходимите реформи в ЕС, при спазване на принципа на субсидиарност, е от съществено и важно значение, добави Цвета Караянчева.

Народното събрание е заявило нееднократно своята готовност и отстоява политиката си за търсене на съгласие и единодействие между парламентарно представените политически сили, отбеляза Цвета Караянчева. Подкрепяме обявените приоритети в програмата на България за председателството на Съвета на ЕС и споделяме основните послания в нея – за консенсус, конкурентоспособност и кохезия, заяви тя.

Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов благодари, че на откриването на българското председателство вчера е бил даден ясен знак, че България е част от силна и обединена Европа. Той отбеляза, че  българският парламент е  застанал зад приоритетите на председателството и подчерта, че те дават възможност за развитието на региона и на България.  Европейската перспектива на страните от Западните Балкани означава сигурност не само за района, но и за целия ЕС, заяви Цветан Цветанов.

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова отбеляза, че  председателството е приоритет на всички политически сили в България и че има съгласие на първо място да бъдат поставени общите интереси на Съюза и на страната. Тя посочи, че за българските социалисти две теми са особено важни –  кохезионната политика и прилагането на социалния стълб като един от начините за преодоляване на неравенствата, за решаване на проблемите на безработицата, реализацията на младите хора.

Председателят на ПГ „Обединени патриоти“ Волен Сидеров отбеляза, че България е много важна за Европа и нейното председателството на Съвета на ЕС може да допринесе за развитието на ЕС. Той изрази увереност, че през следващите шест месеца ще бъдат постигнати добри резултати. По думите му Европа трябва да реши каква иска да бъде, дали трябва да има различни нива на заплащате, дали трябва да има първа и втора категория хора и държави.

Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че за ДПС  българското председателство е най-значимото политическо събитие за 2018 г.  Балканите са особена зона и всяка заигравка с национализмите е опасна, заяви той. Всички политически сили трябва да положим усилия да превърнем региона в сигурна зона, свободна от етнонационализми, подчерта Мустафа Карадайъ. Според него България има добър опит и модел, който да гарантира мир, заедност и просперитет.

Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки отбеляза на срещата, че неговата формация е най-малката в парламента и единствената, която никога не е участвала в управлението и това е най-големият й плюс. Имаме една единствена цел –повишаване на стандарта на живот на българските граждани и приближаването му до този на богатите европейски държави, добави той.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова отбеляза, че позицията на България по отношение на присъединяването на Западните Балкани е, че страните трябва да се присъединят към Евросъюза, след като са изпълнили всички критерии и като се оценяват техните постижения. По думите й, ако някоя страна е готова, тя може да стане член на Съюза и преди 2025 г.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин отбеляза, че приоритетите на председателството са изработени с активното участие на всички парламентарни комисии и групи в парламента. Той посочи, че председателството е помогнало на Народното събрание да се заеме с въпросите от европейския дневен ред и да поеме по-съществена роля при взимането на решения.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази убеждението си, че  българското председателство по най-добрия начин ще се справи с предизвикателствата. Той заяви, че няма нито страни, нито граждани на Евросъюза първа или втора ръка. Всички страни и народи имат еднакво достойнство и не би трябвало да има разделителни линии, допълни той.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини отбеляза ролята на националните парламенти в усилията за изпълнение на целите на председателството. Можем да постигнем много, само, ако действаме заедно, подчерта тя.

Source: Новини на Народно събрание