Приемаме Председателството като национална и надпартийна кауза, с която да се докажем като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Съюза, заяви председателят парламента Цвета Караянчева в приветствието си на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в честванията по повод 140-тата годишнина от Освобождението на град Казанлък
08.01.2018
Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество
12.01.2018

Приемаме Председателството като национална и надпартийна кауза, с която да се докажем като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Съюза, заяви председателят парламента Цвета Караянчева в приветствието си на официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз

Приемаме Председателството като национална и надпартийна кауза, с която да се докажем като подготвен, конструктивен и коректен лидер на предстоящите ключови дебати за бъдещето на Съюза. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си на церемонията в Народния театър „Иван Вазов“ по случай официалното откриване на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

Пред нас е и нелеката отговорност да работим за консенсусни решения в Европейския съюз, посочи Цвета Караянчева. Тя изрази увереност, че България ще бъде успешен ротационен Председател на Съвета на ЕС и в продължение на шест месеца ще е основен двигател на задачите от дневния ред на ЕС.

Като председател на българския парламент подчертавам, че народните представители съзнаваме значението на Парламентарното измерение – съществен и неделим елемент от нашето първо председателство, заяви Цвета Караянчева. Имаме политическата воля да продължим да насърчаваме българското правителство в неговата роля на честен и неутрален посредник между държавите-членки на ЕС да постига конкретни резултати по стратегическите европейски приоритети – както в рамките на 6-месечния период на Председателството, така и в контекста на 18-месечната политическа програма на Триото Естония-България-Австрия, допълни тя. По думите й Парламентарното измерение предоставя възможност за активно участие на народните представители в дискусиите по актуални въпроси от европейския дневен ред. Цвета Караянчева посочи, че ще бъдат обменени добри институционални практики между всички национални парламенти в ЕС и Европейския парламент и ще бъде осъществена парламентарна дипломация на най-високо ниво. За да се увенчаят с успех нашите усилия, разчитаме на тясното сътрудничество с европейските институции и останалите държави-членки, подчерта тя.

Председателят на Народното събрание припомни, че именно на сградата на парламента е изписан девизът, избран за мото на нашето председателство: „Съединението прави силата”. Българското Парламентарно измерение ще следва водещия принцип на Председателството за единство и солидарност по пътя на ориентирани към бъдещето реални резултати, посочи Цвета Караянчева. Тя увери, че през идните месеци българските депутати ще насърчават ефективното и интензивно междупарламентарно сътрудничество и ще дадат своя принос към формирането на ключовите общоевропейски политики.

Официалната церемонията започна с изпълнение на химна на Република България от Детския хор на Българското национално радио.
Тържественото събитие бе открито от министъра за Българското председателство Лиляна Павлова. За нас българите присъединяването към ЕС преди 11 години бе една сбъдната мечта. С гордост и самочувствие приемаме отговорността да бъдем председател на Съвета на ЕС, заяви Лиляна Павлова.

С приветствия към гостите се обърнаха президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят на Република България Бойко Борисов, председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, председателят на Европейския съвет Доналд Туск, както и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

След това Детският хор изпълни и химна на Европейския съюз. В културната програма бяха включени изпълнения на камерния ансамбъл „Йоан Кукузел-Ангелогласният”, вокалната акапелна формация „Ева Квартет”, Стоян Янкулов и ансамбъл „Чинари”, Националния фолклорен ансамбъл „Българе”, инструменталната формация „Булгара” и дуета Крис и Велин.

Source: Новини на Народно събрание