България ще продължи да подкрепя Черна гора по пътя й към членство в ЕС, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович

Парламентът прие нов Закон за пазарите на финансови инструменти на първо четене
13.12.2017
В Народното събрание беше представена окончателната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз
15.12.2017

България ще продължи да подкрепя Черна гора по пътя й към членство в ЕС, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата си с председателя на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович

Европейската перспектива на Черна гора и възможностите за задълбочаване и активизиране на парламентарния диалог обсъдиха председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателят на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович. Делегация, водена от председателя на черногорския парламент, е на двудневно официално посещение в България.
Европейската интеграцията на страните от Западните Балкани е приоритет за България, която в началото на 2018 г. ще поеме председателството на Евросъюза, подчерта Цвета Караянчева. Тя заяви, че неслучайно за Българското председателство вече се говори като за Балканско и посочи, че тази тема ще бъде сред приоритетите и на следващите страни, които ще бъдат начело на ЕС.
Председателят на Народното събрание поздрави своя черногорски колега за отварянето на още две глави от преговорите за членство в ЕС и посочи, че по време на нейното председателство България ще работи да бъдат отворени и оставащите три.
Председателят на Скупщината на Република Черна гора Иван Брайович благодари за последователната и убедена подкрепа, която България и нейният парламент оказват за евроатлантическата интеграция на страната му. Радваме се, че наши приятели ще председателстват организацията, към която ние искаме да се присъединим, отбеляза той и добави, че страните от региона имат големи очаквания към предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС.
Важно е европейската перспектива на страните от Западните Балкани да бъде отворена и видима, като се отчита индивидуалният напредък на всяка държава, подчерта Иван Брайович. В Черна гора осъзнаваме необходимостта ежедневно да доказваме, че заслужаваме да бъдем член на ЕС, добави той.
България твърдо подкрепя отчитането на индивидуалния напредък на всяка страна от Западните Балкани в евроинтеграционния процес, заяви Цвета Караянчева. Тя подчерта, че за страната ни е важно да се развива парламентарното сътрудничество и на двустранно, и на ниво различни организации. Разчитаме на подкрепата на Черна гора за кандидатурата на София за домакинство на Постоянния секретариат на Парламентарната асамблея на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), отбеляза председателят на парламента.
Сред темите, обсъдени на срещата на председателите на законодателните институции на България и Черна гора, бяха развитието на двустранните отношения, активизирането на търговския обмен и туризмът.
За мен е удоволствие и чест да бъда първият председател на парламента на Черна гора, който е на официално посещение в България след обявяване на независимостта на страната ни, написа Иван Брайович в почетната книга на Народното събрание. Убеден съм, че тази визита е потвърждение на готовността  на нашите две страни за задълбочаване на парламентарното сътрудничество и развитие на двустранните отношения във всички сфери, добави той.
Председателят на парламента Цвета Караянчева посрещна своя черногорски колега на официалния вход на Народното събрание. След срещата двамата председатели дадоха съвместно изявление за медиите.
По-късно те поднесоха венци пред Паметника на Незнайния воин.
В програмата на делегацията са предвидени срещи с вицепремиера по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и с министъра за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.
На 15 декември 2017 г. в 10.45 часа в зала „Запад” на парламента народни представители от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Групата за приятелство България – Черна гора ще се срещнат с чуждестранните гости. По-късно председателят на Скупщината на Черна гора Иван Брайович ще разговаря с президента на Република България Румен Радев.
По време на визитата си у нас черногорската делегация ще посети също храм-паметника „Свети Александър Невски”, както и град Пловдив.

Source: Новини на Народно събрание