Изложба с репродукции на картини от руски художници, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война, откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба.
08.12.2017
Парламентът прие нов Закон за пазарите на финансови инструменти на първо четене
13.12.2017

Изложба с репродукции на картини от руски художници, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война, откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева

Изложба с репродукции на картини от руски художници, посветена на 140-ата годишнина от Руско-турската освободителна война (1877 – 1878 г.), откри председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Организатори на експозицията, която пресъздава моменти от военните действия, са Национално сдружение „Русофили” и Община Казанлък.

Репродукциите на руските автори са толкова истински и реалистични, че ни потапят в атмосферата на онова време, когато всички усилия на българския народ са били насочени към неговото освобождение, отбеляза Цвета Караянчева. По думите й с този период започва новото летоброене на България и няма нищо по-хубаво от това да можем да разказваме на децата и внуците си за българската история и за героичните моменти в нея.

Председателят на Национално сдружение „Русофили” Николай Малинов посочи, че във войната са загинали 72000 руси. Огромният международен отзвук на тази война показва, че тя е успяла да съчетае духовното и прагматичното, добави той.

Сред представените експонати са репродукции на картини като „Генерал М.Д. Скобелев на кон” на Николай Дмитриев-Оренбургски, „Император Александър II” на Егор Ботман, „Генерал Йосиф Гурко в Балкана” на Павел Ковалевски, „Шипка-Шейново. Скобелев при Шипка” на Василий Верешчагин и др.

Source: Новини на Народно събрание