Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с президента на Консултативния научен съвет на европейските академии проф. Тиери Курвоазие

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова Народното събрание да участва активно в дебата за бъдещето на Европейския съюз
21.11.2017
Емил Христов е новият заместник-председател на Народното събрание
23.11.2017

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с президента на Консултативния научен съвет на европейските академии проф. Тиери Курвоазие

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с президента на Консултативния научен съвет на европейските академии проф. Тиери Курвоазие. В срещата участваха председателят на Комисията по образованието и науката Милена Дамянова и председателят на БАН акад. Юлиан Ревалски.

Проф. Курвоазие е в България по повод заседанието на Бюрото и на Съвета на Консултативния научен съвет на европейските академии. Той информира Цвета Караянчева, че Българската академия на науките е домакин и съорганизатор на форума, тъй като България поема Председателството на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.

Гостът отбеляза, че Съветът на европейските академии е създаден от националните академии на науките от държавите-членки на Европейския съюз и ролята му е да предоставя на политиците в ЕС научно базирана експертиза по въпроси, които са от полза за гражданите на Европа.

Председателят  на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че за политиците е изключително важно взаимодействието с академичните среди в интерес на добруването на гражданите. Особено ценни са знанията на учените и тяхното мнение при подготовката на законите, подчерта тя и допълни, че се разчита на експертното мнение на хората на науката в редица области.

Проф. Курвоазие посочи, че Консултативният научен съвет на европейските академии изготвя анализи и препоръки по актуални въпроси и проблеми, свързани с разработване на политиките на ЕС. Ние можем да даваме съвети в области, където е необходимо да се създава ново законодателство като биоразнообразие, климатични промени, здравеопазване, храни, заяви той.

Source: Новини на Народно събрание