Цвета Караянчева: Нашата национална цел е да работим активно за стабилна и сигурна Европа

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с председателя на Върховната сметната палата на Чешката република Милослав Кала
20.11.2017
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова
22.11.2017

Цвета Караянчева: Нашата национална цел е да работим активно за стабилна и сигурна Европа

Нашата национална цел е да работим активно за стабилна и сигурна Европа. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на срещата на Председателския съвет на ЕП, Председателския съвет на Народното събрание и комисиите, ангажирани с Парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.
Виждаме в лицето на Европейския парламент наш ключов партньор за постигането на успешни резултати за благото на гражданите на ЕС, подчерта председателят на парламента. Цвета Караянчева посочи, че днешното посещение е възможност за по-нататъшно сближаване на представителите на българския и Европейския парламент и ще проправи пътищата за успешното сътрудничество между двете институции.
Възприемаме председателството на Съвета на ЕС като важна национална задача, която може да представи България в положителна светлина като подготвен, коректен и неутрален посредник в предстоящите ключови европейски дебати, подчерта тя.
Като председател на Съвета на ЕС България избра да се ръководи от девиза, изписан на фасадата на нашата сграда „Съединението прави силата”, отбеляза председателят на парламента. Ще се стремим да изведем напред три ключови послания – развиване на консенсус между държавите-членки, насърчаване на конкурентоспособността, както и на кохезията като хоризонтален принцип в контекста на дебата за бъдещето на Европа, допълни тя.
В национален план ще продължим да отстояваме и досегашните политики за търсене и постигане на съгласие и единодействие между парламентарно представените политически сили по въпросите на Българското председателство на Съвета на ЕС в условия на прозрачност и отчетност на нашето участие в процеса на вземане на решения в ЕС, заяви председателят на Народното събрание.
Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни благодари на българския парламент за възможността да бъдат разменени мнения по съвместната работа, която предстои и да бъдат разгледани темите, свързани с парламентарното измерение. Той представи членовете на Председателския съвет на ЕП.
На срещата говориха представителите на политическите групи в ЕП и лидерите на парламентарните групи в българския парламент.
Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов увери, че ще бъдат положени максимални усилия страната ни да изпълни ангажимента си и да се представи във възможно най-добрата светлина. В диалог с всички парламентарно представени групи българското председателство ще бъде изпълнено със съдържание, заяви той и допълни, че  България е приятел на Европа, защитник на европейските ценности, част от силна и обединена Европа. 
Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова посочи, че БСП е изработила своя политическа визия за бъдещето на Европа и председателството на България на Съвета на ЕС и тя е била приета от конгрес на партията. Сред приоритетите в нея са развитието на социалната политика, кохезията, европейска перспектива за Западните Балкани и България в ядрото на ЕС, а не в периферията.
Председателят на ПГ „Обединени патриоти“ Волен Сидеров приветства гостите с добре дошли в една от най-старите държави в Европа, която има над 1300-годишна история. Той изрази увереност, че българското председателство ще бъде успешно, тъй като досегашното управление на България, е доказало, че страната е стабилна и предвидима. В момента ние сме най-сигурната южна граница на Европа, заяви той.
Председателят на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че неговата партия още 90-те години е заявила, че мястото на България е в ЕС и пътят й минава през НАТО. В днешна Европа има ред предизвикателства, различни теми – миграционната и темата, свързана със солидарността и ценностите, отбеляза той. Според него може да се каже, че предизвикателствата са многоаспектни и поради тази причина всички отчитат, че в Европа има вълна на национализъм и популизъм. 
Заместник-председателят на Народното събрание и лидер на ПП ВОЛЯ Веселин Марешки посочи, че за неговата партия предстоящото председателство е огромен шанс за България. ВОЛЯ е партия на прагматиците и технократите, повечето й членове идват от бизнеса, а нашата основна цел е премахване на корупцията, картелите и контрабандата, заяви той.
В срещата участваха представители на всички политически семейства в Европейския парламент. Те представиха позициите на своите групи във връзка с европейския дневен ред и приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС.

Source: Новини на Народно събрание