Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с председателя на Върховната сметната палата на Чешката република Милослав Кала
20.11.2017
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова
22.11.2017

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се срещна с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, който е на посещение в България.

Оценявам високо вашата визита броени дни преди началото на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, отбеляза Цвета Караянчева. Посещението Ви днес – на Деня на християнското семейство, е и символично, защото Европейският съюз е нашият общ дом. Тя коментира, че нашите деди са оставили на децата ни богатото ни културно-историческо наследство.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви, че сътрудничеството между Европейския парламент и националните парламенти е от ключово значение. Винаги съм подчертавал, че отношенията с националните парламенти са изключително важни, защото така ние чуваме гласа на европейските граждани. Аз смятам, че е много важно между нас да има активен диалог, защото това е от съществено значение за бъдещето на Европа. В Деня на християнското семейство трябва да знаем къде отиваме, трябва да познаваме и нашето минало, подчерта Таяни.

Цвета Караянчева отбеляза важната роля на отношенията между българския и Европейския парламент. Ние трябва да работим заедно, защото представляваме нашите граждани и трябва да защитаваме техните интереси, допълни още тя.

По думите й страната ни приема председателството като важна национална задача, която може да представи България като подготвен и коректен посредник в предстоящите дебати за бъдещето на Съюза.

Във Ваше лице ние виждаме естествен партньор в стремежа ни да проведем успешно парламентарното измерение на българското председателство, допълни председателят на българския парламент.

Общо бе мнението, че настоящото посещение в София ще допринесе за по-нататъшно сближаване на българския и Европейския парламент и ще задълбочи ползотворното сътрудничество между двете институции по време на нашето председателство.

Source: Новини на Народно събрание