Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова Народното събрание да участва активно в дебата за бъдещето на Европейския съюз

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с председателя на Върховната сметната палата на Чешката република Милослав Кала
20.11.2017
Парламентът прие на първо четене промени в Закона за кредитните институции, внесени от председателя на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова
22.11.2017

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова Народното събрание да участва активно в дебата за бъдещето на Европейския съюз

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни призова Народното събрание да участва активно в дебата за бъдещето на Европейския съюз. Антонио Таяни направи обръщение към българските депутати. Той, заедно с членовете председателския съвет на Европейския парламент, е на работно посещение в България.
Сигурен съм, че така, както винаги се е случвало в трудни моменти, Европа може да разчита на вас и на стойността, интелигентността и ентусиазма на този древен европейски народ, на който вие сте представители, подчерта Антонио Таяни. Нашето бъдеще е заедно, „Съединението прави силата”, завърши на български език обръщението си пред Народното събрание председателят на Европейския парламент.
Европейският парламент започна широк дебат за бъдещето на ЕС и за вида на реформите, които са необходими, и приносът на националните парламенти в този дебат има ключово значение, подчерта Антонио Таяни. По думите му законодателните институции имат възможността да обяснят на техните избиратели конкретната добавена стойност на Европа в тяхното ежедневие. Националните парламенти не се съревновават с Европейския парламент – напротив, те са неговите най-добри естествени съюзници за сближаването на гражданите на Европа с европейските политики, добави председателят на Европарламента.
За нас отношенията с националните парламенти са изключително важни, принципът на субсидиарност е един от най-важните принципи, на които се основава Европейският съюз, подчерта Антонио Таяни. Вашата задача е да проверявате дали ние спазваме винаги тези принципи и основното е да има сътрудничество между националните и Европейския парламенти, добави той.
Председателят на Европейския парламент откри три основни предизвикателства, пред които е изправен ЕС – икономическата криза, безпрецедентния миграционен феномен и заплахата от тероризъм. Това са основните притеснения на нашите граждани, на които те искат европейските институции да отговорят конкретно, заяви Антонио Таяни.
В Европа държавите и регионите не са контрастиращи единици, а допълващи се нива на това многостепенното управление, което днес се налага като единственото решение на сложните съвременни проблеми, посочи председателят на Европейския парламент. За да се направи така, че всичко това да функционира, се нуждаем от ефективни институции, способни да отговорят на предизвикателствата, смята той. 
България се подготвя много добре за предстоящото председателство на Съвета на ЕС, което ще започне от началото на следващата година, заяви Антонио Таяни. Той определи като особено подходящ изборът на българското правителство да направи председателство, което да е близо до гражданите. Председателят на Европейския парламент поздрави народните представители и българските власти на всички нива за постигнатия от страната напредък в последните години.
България заслужава оценката и аплаузите на европейските държави за това как упражнява контрола на своите граници, подчерта председателят на Европейския парламент. Антонио Таяни заяви, че ЕП поддържа убедено присъединяването на България към Шенген. Очаквам и пожелавам в това отношение да се постигне скоро съгласие и в Съвета на министрите, добави той.
Това, което ни събира днес, е общата ни отговорност към европейските граждани – заедно да начертаем пътя към една сигурна, справедлива и просперираща Европа, заяви в началото на пленарното заседание председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя представи гостите и подчерта, че за успеха на българското председателство ще е необходима подкрепата на Европейския парламент. Важно е да се постигне консенсус по актуалните теми на ЕС, посочи председателят на Народното събрание.
Гости на пленарното заседание бяха посланици на държавите-членки на ЕС и на страните от Западните Балкани, членовете на Председателския съвет на Европейския парламент.
Преди изказването си в пленарната зала Антонио Таяни разговаря с председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Source: Новини на Народно събрание