Румъния дава висока оценка за работата на България по отношение на сигурността и овладяване на миграционния поток, заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану пред председателя на парламента Димитър Главчев

Приятелството между България и Румъния е исторически обусловено, влязохме заедно в ЕС, имаме еднакви позиции и сходни проблеми, заяви председателят на парламента Димитър Главчев на среща с председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану
13.11.2017
Парламентът прие на второ четене изменения в Закона за КФН, свързани с определянето на възнагражденията и събираните такси
15.11.2017

Румъния дава висока оценка за работата на България по отношение на сигурността и овладяване на миграционния поток, заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану пред председателя на парламента Димитър Главчев

Румъния дава висока оценка за работата на България по отношение на сигурността и овладяване на миграционния поток, заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану пред председателя на парламента Димитър Главчев. Първият дипломат на Румъния изрази благодарност към България за нейната бежанска политика.

Парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение в Румъния.

България и Румъния са изключително близки държави, правителствата им работят за реализиране на съвместни проекти и следвайки тази посока, бързаме да разширим и парламентарния диалог, отбеляза председателят на Народното събрание. По думите му това е естествено продължение на задълбочаване на сътрудничеството между двете страни на всички равнища.

Като добър пример за развитие на парламентарното взаимодействие Димитър Главчев отбеляза съвместната инициатива на народните представители от външните комисии на законодателните институции на България, Румъния и Сърбия, чието начало беше поставено през октомври 2015 г. в София.

Председателят на парламента подчерта, че европейската интеграция на страните от Западните Балкани е особено важна и ще бъде приоритет по време на предстоящото първо за България председателство на Съвета на ЕС. За страната ни то е предизвикателство и голяма отговорност, посочи той.

Необходимо е законодателните институции на двете страни активно да стимулират сътрудничеството на всички нива по въпросите на двете председателства на Съвета на ЕС, заяви Димитър Главчев. Те са възможност за подобряване на представите за България и Румъния, за повишаване на видимостта на региона, както и за излагане на вижданията ни по темите, свързани с бъдещето на Европа, подчерта той.

В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Румъния Владимир Тошев и членовете на групата Филип Попов, Искрен Веселинов, Бюрхан Абазов и Кръстина Таскова.

Source: Новини на Народно събрание