Приятелството между България и Румъния е исторически обусловено, влязохме заедно в ЕС, имаме еднакви позиции и сходни проблеми, заяви председателят на парламента Димитър Главчев на среща с председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану

Еврокомисар Мария Габриел представи пред народните представители от четири парламентарни комисии политиките, по които работи ЕК в областта на цифровизацията
10.11.2017
Румъния дава висока оценка за работата на България по отношение на сигурността и овладяване на миграционния поток, заяви румънският външен министър Теодор Мелешкану пред председателя на парламента Димитър Главчев
14.11.2017

Приятелството между България и Румъния е исторически обусловено, влязохме заедно в ЕС, имаме еднакви позиции и сходни проблеми, заяви председателят на парламента Димитър Главчев на среща с председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану

Приятелството между България и Румъния е исторически обусловено, влязохме заедно в Европейския съюз, имаме еднакви позиции и разрешаваме сходни проблеми. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану.

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на двудневно официално посещение в Румъния по покана на председателя на Сената на румънския парламент.

България и Румъния подкрепят всички проекти, които са дискутирани на правителствено и парламентарно ниво, стана ясно по време на срещата. Сред  тях са мост над река Дунав между Силистра и Кълъраш, нов мост Русе – Гюргево, хидровъзел на река Дунав Никопол – Турну Мъгуреле, междусистемната газова връзка България – Румъния, от която остава да бъде изградена компресорна станция. По-добрата инфраструктура ще помогне за засилване на търговско-икономическия обмен, бе подчертано на разговора. По думите на председателя на Сената на румънския парламент много важно е да се създадат коридори, които да свързват Балтийско и Егейско море.

България и Румъния са изпълнили критериите за влизане в Шенген, посочи председателят на Народното събрание Димитър Главчев и допълни, че сътрудничеството по тази тема между двете страни трябва да бъде запазено и разширено до приемането ни в това пространство. На разговора беше отбелязано развитието на отношенията между България и Румъния в рамките на Черноморското сътрудничество и увеличаването на туристическия обмен. Заявена беше обща подкрепа за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. Председателят на парламента Димитър Главчев запозна румънския си колега с приоритетите на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС и отбеляза, че страната ни отдава голямо значение на диалога с Румъния по широк кръг въпроси от стратегическия дневен ред на ЕС.

Сред темите на срещата беше и борбата с корупцията по високите етажи на властта. Председателят на Народното събрание Димитър Главчев информира, че предстои парламентът да гласува на второ четене антикорупционния закон и румънският опит за нас е изключително полезен. По думите на председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану Националната дирекция за борба с корупцията е създадена с идеята да се преследва корупцията на високо държавно ниво, но в момента, за да се покаже, че това звено работи, се организират много наказателни акции и е започнало преследване на определени политически лидери. Според него първоначалната идея е била много добра, но не е било взето под внимание, че власт, която излиза извън контрол, сама се превръща в корупционен орган. На срещата беше подкрепена и идеята за съвместно заседание на правните комисии на двата парламента, на което да бъдат обсъдени тези и други проблеми.

Председателят на българския парламент подари на румънския си колега плакат на художника Камен Попов, изобразяващ две лястовици, символизиращи приемането на България и Румъния в ЕС през 2007 г.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и водената от него парламентарна делегация се срещнаха със заместник-председателя на Камарата на депутатите на румънския парламент Флорин Йордаке. На разговора беше заявено, че двете страни и техните парламенти активно ще си сътрудничат на всички нива по въпросите на двете председателства на Съвета на ЕС.

Днес българските депутати ще разговарят със заместник министър-председателя Йон-Марчел Чолаку и с Виктор Негреску, делегиран министър по европейските въпроси. В програмата на официалното посещение на председателя на парламента в Букурещ се предвижда още среща с министъра на външните работи Теодор Мелешкану.

Председателят на парламента и народните представители ще положат цветя пред паметниците на Васил Левски и Христо Ботев в парка „Херастръу“. По-късно те ще разговарят и с представители на българската общност в Букурещ.

В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Румъния Владимир Тошев и членовете на групата Филип Попов, Искрен Веселинов, Бюрхан Абазов и Кръстина Таскова.

Source: Новини на Народно събрание