Народното събрание избра Кирил Ананиев за министър на здравеопазването

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2018 г.
09.11.2017
Приятелството между България и Румъния е исторически обусловено, влязохме заедно в ЕС, имаме еднакви позиции и сходни проблеми, заяви председателят на парламента Димитър Главчев на среща с председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану
13.11.2017

Народното събрание избра Кирил Ананиев за министър на здравеопазването

Народното събрание избра Кирил Ананиев за министър на здравеопазването. За него гласуваха 121 народни представители, 85 бяха против.

Кирил Ананиев, който досега беше заместник-министър на финансите, заема мястото на подалия оставка Николай Петров начело на министерството на здравеопазването.

В края на октомври досегашният министър на здравеопазването Николай Петров подаде оставка и тя беше приета от министър-председателя Бойко Борисов.

Секторът на здравеопазването няма цвят, той е кауза и зад нея трябва да вървим всички, заяви новият министър на здравеопазването Кирил Ананиев след като положи клетва пред Народното събрание. Той декларира, че ще работи с всички парламентарно представени групи, с гражданското общество и съсловните организации за подобряване и развитието на сектора на здравеопазването.

За да приема този пост, аз съм подготвил план за действие, който обхваща комплексно всички въпроси, свързани с реформата в здравеопазването, посочи Кирил Ананиев и добави, че този план се базира на приоритетите на правителството, доразвити според собствената му визия.

Той отбеляза, че останалата част от дебата в парламента е бил чисто политически и е допринесъл за задълбочаване на напрежението в системата – от най-малката болница до администрацията на Министерството на здравеопазването и на НЗОК. Моята цел е да намаля това напрежение, да създам баланс и спокойствие, заяви Кирил Ананиев.

Той посочи, че една от първите му мерки ще е да създаде консултативен съвет от достойни и доказали се лекари, икономисти, специалисти, с които да водят дебат и да се начертаят нещата, които трябва да се случат. Кирил Ананиев има намерение да се свърже и с научния потенциал във висшите учебни заведения. Защо да не създам съвет на министрите на здравеопазването, които са управлявали до този момент, за да може и с тях да водим този дебат, посочи той.

Новият министър отбеляза, че предстои разговор със съсловните организации и подписване на Националния рамков договор.

Source: Новини на Народно събрание