Еврокомисар Мария Габриел представи пред народните представители от четири парламентарни комисии политиките, по които работи ЕК в областта на цифровизацията

Парламентът прие на първо четене законопроекта за държавния бюджет за 2018 г.
09.11.2017
Приятелството между България и Румъния е исторически обусловено, влязохме заедно в ЕС, имаме еднакви позиции и сходни проблеми, заяви председателят на парламента Димитър Главчев на среща с председателя на Сената на румънския парламент Калин Попеску Таричану
13.11.2017

Еврокомисар Мария Габриел представи пред народните представители от четири парламентарни комисии политиките, по които работи ЕК в областта на цифровизацията

Еврокомисарят по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел представи пред народните представители от четири парламентарни комисии политиките, по които работи Европейската комисия (ЕК) в областта на цифровизацията. В Народното събрание Мария Габриел имаше срещи с народните представители от Комисията по външна политика и от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и с депутатите от Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения.
В изявление пред журналисти след срещата председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов отбеляза, че еврокомисарят е представил 18-те законодателни инициативи, които ще са предмет на обсъждане по време на председателствата на Съвета на ЕС на Естония, България и Австрия. Беше уточнено да правим повече такива работни срещи по теми, свързани със сигурността и трудовия пазар, добави той.
През 2020 г. над 90 процента от работните места ще бъдат обвързани с определена степен на компютърна компетентност, ползване на интернет-пространството, посочи Цветан Цветанов. Той цитира данни на ЕК, според които към момента 80 милиона от европейските граждани не познават и не работят с компютри и с интернет. Обсъдихме и възможностите за провеждане на информационни кампании, за предпазване на подрастващите от заплахите в интернет, както и необходимите действия на българските правителство и парламент, за изпълнение на директивата, свързана с Комисията за защита на личните данни, подчерта председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.
Еврокомисар Мария Габриел изрази благодарност към председателите и членовете на четирите парламентарни комисии за възможността да сподели идеи, да обмени виждания и да очертае предизвикателствата, свързани с цифровизацията. По думите й това ще помогне да се изведе до успешен край Българското председателство на Съвета на ЕС и то да остави видими резултати.
Има 43 инициативи на ЕК в областта на цифровата икономика и общество, 24 от тях са законодателни, но само 6 са с приключили преговори, информира еврокомисар Мария Габриел. По време на Българското председателство имаме уникален шанс част 18-те законодателни инициативи да бъдат приети с ускорен ритъм и да получат перспектива за завършване преди края на 2018 г. Това е срокът, който са си поставили държавите-членки за завършване на единния цифров пазар, заяви тя.
Несъмнено цифровизацията е част от ежедневието ни, тя променя начина ни на живот, обучение и работа, тя е много голяма възможност, но и предизвикателство и риск, подчерта Мария Габриел. Можем да направим прекрасни икономически реформи и условия за развитие на бизнеса, но ако не осигурим подкрепа на хората в този цифров преход, няма как да се надяваме на положителни резултати, заяви тя и добави, че едва 37 процента от активното население в Европа има основни цифрови умения. Затова всички национални парламенти, правителства, неправителствен сектор и ЕК трябва да се мобилизираме и да работим заедно, за да се увеличи този процент, смята Мария Габриел.
Кибератаките не познават граници, те могат да имат последствия много по-тежки от традиционните оръжия, защото не засягат само личните ни данни, но могат да засегнат критична инфраструктура каквато е енергетиката, транспорта или банковия сектор, посочи еврокомисарят по цифровизацията.
На разговора с народните представители от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения бяха обсъдени приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС, цифровизацията, киберсигурността, както и възможностите за приобщаване на страните от Западните Балкани към ЕС.
Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин подчерта, че съществена част от приоритетите в ресора на българския еврокомисар ще бъдат важен елемент от работата на правителството и инициативите на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС през първата половина на 2018 г.
Цифровата икономика и цифровото общество са основен приоритет за Европейската комисия и за мен е важно, че Българското председателство ще има ключова роля в ускоряването и приемането на много законодателни инициативи, отбеляза Мария Габриел.
По отношение на киберсигурността председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Халил Летифов отбеляза, че темата засяга пряко суверинитета на всяка една страна поради липса на контрол върху цифровия сектор. Всички граждани са били засегнати от такъв тип атаки и е необходимо да се създадат достатъчно механизми за превенция, добави той.
Заместник-председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Ивелина Василева изрази увереността си, че повереният ресор на българския еврокомисар ще бъде достойно отстояван като позиции, тези и политики.

Source: Новини на Народно събрание