Развитието на трансграничното сътрудничество и европейската перспектива на Сърбия обсъдиха в Белград комисиите по външна политика на парламентите на България, Румъния и Сърбия

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри благотворителната изложба-базар „Деца рисуват за деца”
03.11.2017
Парламентът прие на първо четене законопроекта за бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2018 г.
08.11.2017

Развитието на трансграничното сътрудничество и европейската перспектива на Сърбия обсъдиха в Белград комисиите по външна политика на парламентите на България, Румъния и Сърбия

Парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, участва в тристранна среща на комисиите по външни работи на българския, румънския и сръбския парламент. Срещата е по покана на председателя външната комисия на сръбската Народната скупщина Жарко Обрадович.
В състава на българската делегация са заместник-председателят на Народното събрание и член на Комисията по външна политика Валери Жаблянов и заместник-председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Петър Петров.
Инициативата за тристранно парламентарно сътрудничество на външните комисии на законодателните институции на трите държави беше поставено в София през октомври 2015 г. Днешната среща е продължение на установеното тогава практическо сътрудничество като възможност за споделяне на българския и румънския парламентарен опит в предприсъединителния процес за членство в ЕС.
В рамките на пленарния дебат между делегациите беше подчертана конструктивността в отношенията на трите държави в регионален и по-широк международен аспект. Парламентаристите изразиха увереността си за ролята на трите страни като надежден фактор за стабилността и сигурността в Югоизточна Европа, отбелязвайки и безпрецедентния миграционен натиск, на който беше подложена Европа. Беше изразено общо задоволство за успешното прилагане на трансграничните програми като основен елемент за постигането на регионални икономически цели, които са част от европейския проект. Постигането на енергийна и транспортна свързаност остава съвместен приоритет, подчертаха парламентаристите.
Българските народни представители заявиха готовността си да съдействат за засилването и задълбочаването на подкрепата за ускоряване на евроинтеграционния процес на Сърбия. Приобщаването на държавите от Западните Балкани към ЕС е заложен водещ приоритет както за българското председателство на Съвета на ЕС, така и за румънското през 2019 г. Важното е да се очертаят реални времеви рамки за интеграцията на всяка една държава от Западните Балкани, отбелязаха те.
Председателят на Комисията по външна политика Джама Грозданова изрази задоволство от активната роля на Сърбия във форматите на регионално сътрудничество. „Засилването на регионалното сътрудничество е пряко свързано с развитието и поддържането на добросъседските отношения. За нас приносът за стабилен, проспериращ и мирен регион на Югоизточна Европа и за сигурността на Европа остава основен ангажимент”, посочи тя. Джема Грозданова добави, че от особена важност е процесът на нормализиране на отношенията на Сърбия с Косово. В този смисъл България приветства усилията за вътрешен диалог с Косово като очакваме той да доведе до развитие, отбеляза тя и добави, че надежда за позитивно развитие дават и проведените в Брюксел през август тази година срещи между президентите на Сърбия и Косово с върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Федерика Могерини и постигнатото съгласие за подготовка на нова фаза на диалога по нормализацията на президентско ниво.
Джема Грозданова отправи покана делегация на външната комисия на Народната скупщина на Сърбия да участва като наблюдател в работата на Интерпарламентарната конференция за Обща външна политика и политика за сигурност и Обща политика за сигурност и отбрана, която ще се проведе в София на 16 и 17 февруари 2018 г. като събитие от календара на парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС.
Българската и румънската делегация се срещнаха и разговаряха с първия заместник министър-председател и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. Той благодари за подкрепата, оказана до момента в интеграционния процес на страната и подчерта готовността си за разрешаването на всички двустранни въпроси в активен диалог между България и Сърбия. Джема Грозданова изрази задоволство от предприетите от Сърбия действия, свързани с гарантиране на правата на малцинствата и подчерта, че те трябва да се прилагат ясно особено в областта на образованието и достъпа до медиите на български език.
Следващата тристранна среща на народните представители от външните комисии на парламентите на България, Румъния и Сърбия ще бъде в Букурещ през 2018 г.

Source: Новини на Народно събрание