Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри благотворителната изложба-базар „Деца рисуват за деца”

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за Комисията за финансов надзор, внесени от Министерския съвет
02.11.2017
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов проведе изнесено заседание на комисията в Русе
07.11.2017

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри благотворителната изложба-базар „Деца рисуват за деца”

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри благотворителната изложба-базар „Деца рисуват за деца”. Експозицията, която се организира от законодателната институция и Светия Синод на Българската православна църква – Българска патриаршия, е в подкрепа на онкоболните деца у нас. Със събраните средства ще бъде закупена медицинска апаратура за нуждите на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” – София.

За нас, народните представители, е чест, че сме домакини на такава изложба, заяви председателят на парламента. По думите му децата са нашето бъдеще и е важно да бъдем съпричастни, когато те са изпаднали в беда. Надяваме се, че посредством тези картини детският глас ще отекне достатъчно силно и затова нека да им помогнем, допълни Димитър Главчев.

Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил и ръководител на Културно-просветния отдел на Св. Синод подчерта, че  представените произведения са надежда за болните деца и в тях има много искреност, непосредственост и радост. Творбите са на тема Възкресение Христово, който е най-светлият християнски празник с най-чисти чувства на любов и вяра, допълни той. Митрополит Гавриил отбеляза, че тези възвишените емоции са облагородили малките художници.

Началникът на Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” проф. д-р Добрин Константинов изрази удовлетворението си от факта, че инициативата е постигнала своята цел – не само да възпитава духовно и нравствено, но и да ангажира деца за една изключително благородна кауза. Особено съм щастлив, че срещаме разбиране и уважително отношение и, вярвам, в бъдеще нашите пациенти ще продължат да получават такава подкрепа, завърши проф. Константинов.

Със събраните средства от първия етап на благотворителната кампания „Деца рисуват за деца” са закупени три инфузоматни апарата – волуметрични помпи за прецизно регулиране на медикаментозните вливания при лечението на онкоболни деца. Целта на организаторите на изложбата-базар е да бъдат събрани още дарения с цел осигуряване на повече такива апарати.

Source: Новини на Народно събрание