Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд

Може да разчитате на подкрепата на България по пътя към членство в ЕС, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев след срещата си с председателя на сръбския парламент Мая Гойкович
30.10.2017
В началото на пленарното заседание народните представители осъдиха терористичния акт в Ню Йорк и заявиха волята си за борба с тероризма
01.11.2017

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна днес президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд.
Председателят на парламента информира президента, че при разговорите си с представителите на българското национално малцинство са били поставени от тяхна страна няколко въпроса. По отношение на името на Димитровград са отбелязали, че има две решения на общинския съвет в тази посока, но те няма как автоматично да бъдат приведени в действие без законодателна промяна. Президентът Александър Вучич заяви, че няма проблем това да стане факт, ако хората го желаят.
Димитър Главчев запозна президента и с желанието на жителите на Босилеград да бъдат създадени условия за привличане и задържане на инвеститори в общината. Наскоро според тях български инвеститор, който е осигурявал 100 работни места с потенциал за 250 такива, е напуснал града. Президентът Вучич се ангажира да продължи търсенето на възможности за привличане на инвестиции в този район на страната.
Тема на разговора беше и изграждането на пътна инфраструктура. Александър Вучич отбеляза, че остават още 12 км. от магистралата София-Димитровград – Ниш от сръбския участък и до май той ще бъде готов. Отбелязано беше, че магистралата ще облекчи развитието на бизнеса и туризма в региона.
Обсъдена беше идеята за изграждане на съоръжение, което да осигури достъп на  туристи до Нешков връх, където има обща костница на загиналите в Сръбско-българската война сръбски и български воини.
По време на срещата бяха дискутирани и възможностите за трансгранично сътрудничество между Северозападния район на България и Югоизточния район на Сърбия, които са сред най-изостаналите в двете държави.  Общо беше мнението, че със съвместни усилия това трябва да се промени, като  се използват в пълен обем съществуващите финансови възможности и инструменти. Материалната свързаност ще бъде естествено продължение на духовната свързаност между двата народа, бе посочено на разговора.
Председателят на Народното събрание потвърди подкрепата на България за европейската перспектива на Сърбия и то не само по време на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, но и постоянно – до приемането на страната в Съюза, при изпълнение на всички критерии.

Source: Новини на Народно събрание