Регионалното сътрудничество и европейската интеграция на Сърбия бяха основни теми на разговорите на председателя на Народното събрание с премиера и външния министър на Република Сърбия

Икономическото развитие на пограничните общини и правата на българското малцинство в Сърбия бяха сред темите на разговора на председателя на парламента Димитър Главчев с кмета на Димитровград Владица Димитров
28.10.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд
31.10.2017

Регионалното сътрудничество и европейската интеграция на Сърбия бяха основни теми на разговорите на председателя на Народното събрание с премиера и външния министър на Република Сърбия

Регионалното сътрудничество и европейската интеграция на Сърбия бяха основни теми на разговорите на председателя на Народното събрание Димитър Главчев с министър-председателя на Република Сърбия Ана Бърнабич и със сръбския външен министър Ивица Дачич. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на тридневно официално посещение в Сърбия. 
За нас връзките и сътрудничеството между нашите две страни са много важни и има потенциал за развитието и задълбочаването им, подчерта премиерът Ана Бърнабич. Надяваме се на подкрепата на България за присъединяването на Сърбия към ЕС, както и да работим заедно за стабилността и сигурността в региона, защото колкото по-стабилен е той, толкова по-добре е това за общото ни бъдеще, подчерта тя.
България положи много усилия и успяхме да убедим нашите партньори, че темата за европейската интеграция на Западните Балкани трябва отново да бъде в дневния ред на Съюза, подчерта председателят на Народното събрание. По време на срещите си в сръбската столица получихме уверение, че страната има волята и полага всички усилия, за да изпълни необходимите критерии, отбеляза Димитър Главчев. Затова сме готови да помагаме не само по време на председателството, но и в по-нататъшната подготовка на Сърбия за членство в ЕС, добави той.
За нас приоритет е реализирането на проекта за коридор № 10, автомагистралата София-Димитровград-Ниш, както и газопреносната връзка между България и Сърбия, отбеляза Димитър Главчев. Той постави въпроса за решаването на проблемите с местната власт в Босилеград, с които са го запознали по време на срещите му представителите на българското национално малцинство и призова двете страни заедно да работят за намиране на ефективни решения и за икономическото развитие на общината.
Председателят на Народното събрание подчерта, че регионалното сътрудничество играе изключително важна роля за укрепването на стабилността и благоденствието в региона. България има значителен принос в това отношение, посочи той.
Премиерът Ана Бърнабич увери, че Сърбия е предприела всички необходими мерки за гарантирането на правата на малцинствата и за осигуряване на повече работни места в общините с национални малцинства.
Присъдиняването на Сърбия към ЕС и подкрепата, която България може да окаже в процеса на подготовка, беше тема и на разговора със сръбския външен министър Ивица Дачич. За нас голямо значение ще има предстоящата Среща на високо равнище между ЕС и Западните Балкани през май 2018 г., която е в календара на Българското председателство, подчерта той.
Сръбският външен министър изрази задоволство от развитието на двустранния диалог и посочи, че стремежът и на двете страни е двустранните отношения да се развиват във всички сфери от взаимен интерес. От голямо значение за нас е изграждането на инфраструктурни и други проекти, сред които магистралата Ниш-София, подчерта той. По думите му България и Сърбия трябва да работят заедно за осигуряването на енергийна стабилност в региона.

Source: Новини на Народно събрание