Може да разчитате на подкрепата на България по пътя към членство в ЕС, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев след срещата си с председателя на сръбския парламент Мая Гойкович

Икономическото развитие на пограничните общини и правата на българското малцинство в Сърбия бяха сред темите на разговора на председателя на парламента Димитър Главчев с кмета на Димитровград Владица Димитров
28.10.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев запозна президента на Сърбия Александър Вучич с искането на жителите на Димитровград техният град да си върне старото име Цариброд
31.10.2017

Може да разчитате на подкрепата на България по пътя към членство в ЕС, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев след срещата си с председателя на сръбския парламент Мая Гойкович

Може да разчитате на подкрепата на България по пътя към членство в ЕС, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в изявление след срещата си с председателя на Народната скупщина на Република Сърбия Мая Гойкович.
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание, е на тридневно официално посещение в Република Сърбия. Димитър Главчев направи изказване пред депутатите в сръбската Скупщина.
България положи много усилия темата за интеграцията на страните от Западните Балкани да се върне в дневния ред на ЕС, подчерта Димитър Главчев. Той уточни, че това ще бъде и основен приоритет на Българското председателство на Съвета на ЕС, което започва през януари 2018 г.
Виждам категоричното ви намерение да извършите необходимите реформи и да отговорите на изискванията и критериите за членство, посочи председателят на българския парламент и добави, че при по-голяма воля и по-ускорена подготовка Сърбия може да стане член на Съюза по-рано от определения срок. Готови сме да помогнем, да споделим опита, грешките и трудностите, през които сме минали, подчерта Димитър Главчев.
Главната цел за Сърбия сега е членството в ЕС и страната разчита на опита и подкрепата на България по пътя, който има да извърви, отбеляза Мая Гойкович. Въпреки трудностите, които има Европа днес, разширяването на Съюза е много важно особено за страните от Западните Балкани, подчерта тя. По думите й Западните Балкани са част от решението, а не част от проблема.
Председателят на Народната скупщина изрази надежда Сърбия да стане член на ЕС по-рано от 2025 г., когато е определената й дата. Мая Гойкович благодари на България за подкрепата, която страната ни оказва по пътя на Сърбия към членство в ЕС, и подчерта, че Сърбия и занапред ще разчита на помощ от България. Мислим, че много преди 2025 г. ще изпълним критериите, ще направим необходимите реформи и ще отговорим на условията за членство в Съюза, добави тя.
България е пример за отношение към своето малцинство, няма български държавник, посетил Сърбия, който да не попита как живее българското национално малцинство, подчерта Мая Гойкович. Радвам се, че вашето посещение започна в общините, където са представителите на българското национално малцинство, добави тя.
Председателят на Народното събрание отбеляза, че на разговора е информирал председателя на сръбския парламент за срещите си с представители на българското национално малцинство в Димитровград, Босилеград и Ниш. Получих уверение, че като законодателна рамка въпросите на малцинството са уредени, но в Босилеград има проблеми, които са на местно ниво, посочи той. Убеден съм, че заедно можем да решим тези проблеми с привличане на инвестиции и подпомагане на икономическото развитие на общината, за да се преодолее тенденцията на обезлюдяване, заяви Димитър Главчев.
По думите му благодарение на усилията, положени през последните две години, едни проблеми на българското национално малцинство, натрупвани с години и по-скоро плод на тоталитарните режими в двете страни, започват да се решават. Приветстваме усилията на държавното ръководство на Сърбия за преодоляване на проблемите, защото за първи път от 30 години има отпечатани 26 учебника на български език и се очаква да бъдат отпечатани още 14, заяви председателят на Народното събрание. Смятам, че с обща воля те могат да бъдат решени, добави той. „Вярвам в общия път на България и Сърбия в обединена Европа”, написа председателят на Народното събрание в почетната книга на сръбския парламент.
В състава на парламентарната делегация са заместник-председателят на Групата за приятелство със Сърбия Павел Шопов, членовете на групата за приятелство Константин Попов, Таско Ерменков, Велислава Кръстева и председателят на ПГ на ПП ВОЛЯ Гергана Стефанова.

Source: Новини на Народно събрание