Икономическото развитие на пограничните общини и правата на българското малцинство в Сърбия бяха сред темите на разговора на председателя на парламента Димитър Главчев с кмета на Димитровград Владица Димитров

Трябва да подкрепяме България и останалите нови страни-членки чрез умна кохезионна политика, заяви европейският комисар по въпросите на бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер
26.10.2017
За първи път български държавник направи обръщение към депутатите в Народната скупщина на Република Сърбия
30.10.2017

Икономическото развитие на пограничните общини и правата на българското малцинство в Сърбия бяха сред темите на разговора на председателя на парламента Димитър Главчев с кмета на Димитровград Владица Димитров

С поднасяне на венци на паметника на Васил Левски в Димитровград започна официалното посещение в Сърбия на председателя на Народното събрание Димитър Главчев и водената от него парламентарна делегация.
Първата среща на българските парламентаристи беше с кмета на Димитровград Владица Димитров и с общински съветници. В нея участва и заместник-председателят на Скупщината Веролюб Арсич.
На разговора Димитър Главчев отбеляза, че са необходими общи усилия за икономическото развитие на пограничните общини и че нашата страна ще работи заедно с властите в Белград за задълбочаване на трансграничното сътрудничество. Той подчерта, че броят на българските туристи в Ниш, Белград, Босилеград и Димитровград нараства и това допринася за напредъка на тези общини.
Кметът на Димитровград Владица Димитров посочи, че изненадващо през последните години туризмът се е оказал основен поминък на местното население и туристите са предимно от България. Активният период за туристически посещения е от октомври до май и на практика между 5000 и 10000 души идват всеки месец в града, отбеляза той. По думите му визитата на българската парламентарна делегация е предпоставка за бъдещо добро сътрудничество.  Между българи и сърби никога не е съществувало напрежение, ние желаем да бъдем съединителната тъкан между двете държави, подчерта Владица Димитров.
Правата на българското национално малцинство в Сърбия също бяха тема на разговора. България полага и ще продължи да полага грижи и да защитава правата и свободите на българското малцинство, заяви Димитър Главчев. Той  подчерта, че проблемите ще бъдат решавани в активен диалог между двете страни. По думите му българската и сръбската държава ще продължат да работят за преквалифициране на учителите и за създаване на всички предпоставки правата на българското малцинство, залегнали в законодателната система на Република Сърбия, да се прилагат на практика.
Председателят на парламента отбеляза, че образованието трябва да бъде безспорен приоритет. Като положителна стъпка в тази посока той посочи отпечатването на 26 учебника за нуждите на учениците от българското национално малцинство и предстоящото отпечатване на още 14.
Председателят на Народното събрание заяви, че страната ни  подкрепя интеграцията на Република Сърбия в Европейския съюз при изпълнението на установените критерии и изисквания. България е готова да оказва експертна помощ и да споделя своя опит, ако има нужда и желание от сръбска страна, допълни той.
Заместник-председателят на Скупщината Веролюб Арсич заяви, че Сърбия полага изключителни усилия и провежда такава политика, че всички граждани да се чувстват напълно равноправни, независимо от вяра и народност. Работим за това всички права на гражданите да бъдат спазвани, подчерта той.
След разговорите в Димитровград българската делегация посети Нешков връх и поднесе цветя на общата костница на загиналите в Сръбско-българската война сръбски и български воини.
Днес българските парламентаристи ще се срещнат в Ниш с кмета Дарко Булатович, с областния управител, с председателя на общинския съвет и с депутати от този район. Предвидено е в Генералното консулство на България в Ниш Димитър Главчев да разговаря с представителите на българското национално малцинство.
В състава на парламентарната делегация са заместник-председателят на Групата за приятелство със Сърбия Павел Шопов, членовете на групата за приятелство Константин Попов, Таско Ерменков, Велислава Кръстева и председателят на ПГ на ПП ВОЛЯ Гергана Стефанова.

Source: Новини на Народно събрание