Постигнатото в областта на детското здравеопазване се дължи на професионализма и всеотдайността на всички, работещи в системата, заяви Даниела Дариткова на кръгла маса в парламента

България ще изведе евроинтеграцията на страните от Западните Балкани като приоритет за ЕС
17.10.2017
По време на Българското председателство на ЕС балканските въпроси ще получат добра проекция, която ще бъде видна и за Европа, е мнението на председателите на парламентите на България и Гърция
19.10.2017

Постигнатото в областта на детското здравеопазване се дължи на професионализма и всеотдайността на всички, работещи в системата, заяви Даниела Дариткова на кръгла маса в парламента

Постигнатото в областта на детското здравеопазване се дължи на професионализма и всеотдайността на всички, работещи в системата, заяви председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова на кръгла маса „Проблеми на детското здравеопазване в Република България”. Форумът, който е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, беше организиран от Българската педиатрична асоциация.
Даниела Дариткова поздрави присъстващите медици с Деня на българския лекар и изрази надежда днес те да очертаят проблемите в детското здравеопазване и да потърсят решения за отстраняването им. Грижата за децата трябва да съответства на най-добрите европейски и световни тенденции, подчерта тя.
Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова запозна участниците във форума с изпълнението на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2014-2020 г. Тя посочи, че в страната са открити 31 здравно-консултативни центъра, в които се осигуряват консултации на бременни преди и след раждането, както и на деца с увреждания. В рамките на програмата се финансират генетични лаборатории за оценка на риска от раждане на дете с аномалии, уточни заместник-министърът на здравеопазването.
Светлана Йорданова информира участниците и гостите в кръглата маса за нагласите и информираността на населението за ваксинопрофилактиката и съобщи, че се изготвя карта на заболеваемостта по групи за отделните региони от страната.
Трябва да се обмисли създаването на структура, управляваща политиките в сферата на майчиното и детско здравеопазване в Министерството на здравеопазването, каза проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация.
Участниците в дискусията обсъдиха проблемите с недостига на педиатри и на специалисти по здравни грижи, липсата на задължително продължаващо медицинско обучение и други въпроси, свързани с детското здравеопазване в България. От Българската педиатрична асоциация бяха представени предложения за финансирането на дейностите и услугите в детското здравеопазване.
В кръглата маса участваха заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер, народни представители, д-р Скендер Сила от Световната здравна организация, представители на държавните институции, на съсловни професионални и пациентски организации, водещи специалисти и експерти.

Source: Новини на Народно събрание