Парламентарното сътрудничество, партньорството в ЕС и НАТО и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС обсъдиха председателят на парламента Димитър Главчев и заместник-председателят на унгарския парламент Марта Матраи

България ще изведе евроинтеграцията на страните от Западните Балкани като приоритет за ЕС
17.10.2017
По време на Българското председателство на ЕС балканските въпроси ще получат добра проекция, която ще бъде видна и за Европа, е мнението на председателите на парламентите на България и Гърция
19.10.2017

Парламентарното сътрудничество, партньорството в ЕС и НАТО и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС обсъдиха председателят на парламента Димитър Главчев и заместник-председателят на унгарския парламент Марта Матраи

Парламентарното сътрудничество, партньорството в ЕС и НАТО и приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС обсъдиха председателят на Народното събрание Димитър Главчев и заместник-председателят на Държавното събрание на Унгария Марта Матраи. Унгарска парламентарна делегация е на официално посещение в България.

С днешната визита продължаваме традиционно добрите и приятелски отношения между България и Унгария, отбеляза на срещата Димитър Главчев. Той подчерта, че посещението се осъществява на знаменателен ден – 19 октомври, Деня на българско-унгарското приятелство и припомни, че на 15 септември миналата година българският парламент със свое решение обяви тази дата за ден на приятелство между двете страни.

Димитър Главчев даде висока оценка на развитието на отношенията между България и Унгария на всички нива и допълни, че те са основани на историческите и културни връзки и взаимните симпатии между двата народа. Имаме сходни позиции по много въпроси от дневния ред на ЕС и сме изправени пред общи предизвикателства, отбеляза той. По думите му унгарското председателство на Вишеградската група и Българското председателство на Съвета на ЕС предоставят допълнителни възможности за ефективно взаимодействие по актуалните теми на региона и Европа.

Председателят на Народното събрание заяви, че България цени високо подкрепата на Унгария за присъединяването на страната ни към Шенген. Той благодари за отношението на унгарската страна към българското национално малцинство и за създадената институционална рамка за малцинствата, която позволява съхраняването на националната идентичност на българите в Унгария.

На срещата беше обсъдено и предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС. Димитър Главчев отбеляза, че основен приоритет на страната ни ще бъде европейската перспектива на Западните Балкани.

Връзките между двете страни се развиват отлично и са на много високо ниво, заяви по време на разговора заместник-председателят на Държавното събрание на Унгария Марта Матраи. Тя акцентира и върху ползотворното сътрудничество между двата парламента и определи като изключително важни активните контакти между комисиите за обмен на ценен опит и добри практики в сферата на законодателството.

Наш общ интерес е запазването на единна Европа, което може да стане, само ако заедно работим за реализирането на общите ни цели, добави Марта Матраи. Ние подкрепяме България за приемането на страната ви в Шенген, както и по отношение на защитата на границите, защото това е важно за всички нас, заяви още тя. Унгария спазва стриктно правата на всички малцинства отбеляза Марта Матраи и допълни, че представителите на малцинствата в унгарския парламент, сред които и представителят на българското малцинство, са изключително активни.

Унгарските парламентаристи бяха приветствани в пленарната зала на Народното събрание.

С „честит празник” се поздравиха унгарските гости и членовете на Групата за приятелство България – Унгария в Народното събрание. Председателят на групата Милена Дамянова отбеляза, че именно от народните представители, обединени от желанието за по-тесни и интензивни отношения с Унгария, е тръгнала инициативата за обявяване на 19 октомври за Ден на българо-унгарското приятелство. Отношенията между нашите две страни имат своята история, а топлите чувства между българите и унгарците са гаранция, че сътрудничеството ни ще продължи да се развива на всички нива, подчерта тя. Имаме големи очаквания за задълбочаване на връзките в сферите на образованието, науката и културата в периода 2017-2020 г., добави председателят на групата за приятелство Милена Дамянова.

Source: Новини на Народно събрание