Необходима е обща европейска политика за превенция и борба с наркотичната зависимост, смятат председателите на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по здравеопазването Цветан Цветанов и Даниела Дариткова

Поддържането на връзката с българите, живеещи в чужбина, и защитата на техните интереси е сред приоритетите на Народното събрание, заяви Димитър Главчев в Украйна
23.09.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев обяви, че номинира проф. Огнян Герджиков за председател на Консултативния съвет по законодателството към парламента
02.10.2017

Необходима е обща европейска политика за превенция и борба с наркотичната зависимост, смятат председателите на парламентарните комисии по вътрешна сигурност и обществен ред и по здравеопазването Цветан Цветанов и Даниела Дариткова

Необходима е обща европейска политика за превенция и борба с наркотичната зависимост, както и съвместни усилия във всички секторни политики, които могат да допринесат за така желаната превенция. Това отбелязаха председателите на комисиите по вътрешна сигурност и обществен ред и по здравеопазването Цветан Цветанов и Даниела Дариткова на среща с директора на Европейския мониторингов център за наркотици и наркомании Алексис Гусдийл.
Разчитаме на вашето компетентно мнение и анализ за това кои са успешните политики в областта и какво може да се постигне в България по тази тема, отбеляза по време на разговора председателят на Комисията по здравеопазването Даниела Дариткова. По думите й за постигане на успех в борбата с наркоманиите са необходими обединените усилия на държавните институции, обществото и неправителствения сектор.
Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов подчерта, че е изключително важно политиките, свързани с превенцията и борбата с наркозависимостта да бъде обща за всички държави от ЕС. По думите му е необходимо да има единен подход в рамките на ЕС по законодателството.
Най-важното е да бъде идентифициран проблемът, да знаем повече за жертвите, както и за тези, които изграждат и разпространяват наркотици сред подрастващите, подчерта Цветан Цветанов. Той отбеляза, че народните представители от Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и от Комисията по здравеопазването винаги са намирали общ език и са обединявали усилията си да не бъде допуснато либерализирането на режимите, свързани с използване на наркотични вещества и препарати. Надявам се и занапред да можем да разчитаме на експертното становище на Европейския мониторингов център за наркотици и наркомании във връзка с обсъждани в Народното събрание законопроекти, добави председателят на вътрешната комисия.
Директорът на Европейския мониторингов център за наркотици и наркомании Алексис Гусдийл благодари за изразените от българските парламентаристи позиции и ги увери, че винаги могат да разчитат на техническа и научна помощ от центъра. Ще продължим да ви подкрепяме в усилията за по-добро здраве на обществото, защото вашата отговорност и роля за справяне с този проблем е голяма, подчерта той.
Цветан Цветанов посочи, че усилията на правителството са насочени към това да се постигне по-голям ефект в превенцията на наркотичните зависимости и да се направи средата за образование на подрастващите по-привлекателна с изграждане на образователна инфраструктура, която да осигури по-голяма ангажираност на децата.
На разговора в Народното събрание присъства и директорът на Националния център по наркомании на Република България д-р Пламен Попов, който е член и на Управителния съвет на Европейския мониторингов център за наркотици и наркомании.

Source: Новини на Народно събрание