Народни представители от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения разговаряха с делегация от Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент

Народното събрание избра Ивайло Иванов за управител на Националния осигурителен институт
18.09.2017
Народното събрание прие на първо четене законопроект за изменение и допълнение на Закона за Министерството на вътрешните работи
20.09.2017

Народни представители от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения разговаряха с делегация от Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент

Народни представители от Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения разговаряха с делегация от Комисията по транспорт и туризъм на Европейския парламент. Сред обсъдените теми бяха различните правни рамки в областта на движението по пътищата, механизмите за събиране на пътни такси, възможностите за разширяване на европейските транспортни коридори, както и бъдещи законодателни инициативи.

Председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения в 44-тото Народно събрание Халил Летифов запозна чуждестранните гости с извършените и широко обсъждани промени в Закона за движение по пътищата и посочи, че България е водач в черната статистика за най-много жертви по пътищата на глава от населението. За нас това е много болезнен въпрос и търсим варианти за разделянето на закона на три отделни части с цел по-лесното му прилагане, сподели той. По отношение на председателството на България на Съвета на Европейския съюз Халил Летифов отбеляза, че наши приоритети са развитието и ефективността на интермодалните превози, автомобилният и въздушният транспорт.

Идеята ни е Законът за движение по пътищата да бъде от три части, като от една страна са функциите на полицейските органи и на КАТ, от друга автомобилите и сервизната дейност и не на последно място са водачите и тяхното обучение, допълни заместник-председателят на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения Станислав Иванов. Той постави и въпроса за предстоящото създаване на ТОЛ система за тежкотоварните и електронна винетка за леките автомобили.

Евродепутатът Вим ван де Камп отбеляза, че един от най-важните въпроси в ЕП се отнася до принципа „по-малко регулиране и повече цифровизация” с цел намаляване на бюрокрацията за шофьорите. Чуждестранните гости подчертаха и важността на правилното разпределяне на приходите от различните типове таксуване, давайки пример с предвиденото рехабилитиране на голяма част от пътната инфраструктура във Франция. Според тях другият сектор, в който трябва да се инвестира, е железопътната мрежа на ЕС. Беше даден пример и с таксата „задръстване” в Лондон, приходите от която общината инвестира обратно в обществения транспорт.

Евродепутатът Андрей Новаков отбеляза, че средствата от европейските фондове за строителство на инфраструктура отиват по предназначение и ползите от тях надхвърлят далеч очевидното, а колегата му Петър Курумбашев акцентира върху посоката на развитие на Западните Балкани и финансирането на проекти, които да се превърнат в своебразни балкански транспортни коридори.

Българските парламентаристи представиха и приоритетите си в своята законодателна дейност. Предстои да се направят промени в Закона за електронния документ и електронния подпис, в Закона за електронните съобщения, в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България, в Закона за железопътния транспорт и др.

Source: Новини на Народно събрание