Делегация на Венецианската комисия към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа проведе срещи в Народното събрание

Председателят на КЕВКЕФ Кристиан Вигенин посети засегнатите от пожара села в община Кресна
10.09.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев покани на среща посланика на Украйна Микола Балтажи по повод предстоящо посещение в Украйна на българска парламентарна делегация
12.09.2017

Делегация на Венецианската комисия към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа проведе срещи в Народното събрание

Делегация на Венецианската комисия към Парламентарната асамблея на Съвета на Европа /ПАСЕ/ проведе срещи в Народното събрание. Визитата у нас е инициирана от Комитета по мониторинг на ПАСЕ. Сред обсъдените теми бяха съдебната реформа и промените в Закона за съдебната власт.
Ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПАСЕ и председател на Комисията по външна политика Джема Грозданова посочи, че подобни срещи са изключително полезни и изрази задоволството си от получените положителни отзиви след тях.
С промените в Конституцията на Република България в края на 2015 г. до голяма степен изпълнихме препоръките на Венецианската комисия по отношение на реформирането на съдебната система, отбеляза председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов и допълни, че след гласуваните промени от законодателната институция в Закона за съдебната власт ВСС е разделен на две колегии – съдийска и прокурорска. Данаил Кирилов подчерта и измененията в статута и атестирането на магистратите. Той постави акцент върху направените промени в Закона за съдебната власт през тази година, които предвиждат всички магистрати да декларират евентуален конфликт на интереси и дали членуват в съсловни и тайни организации. Прецизира се забраната и за упражняване на търговска дейност от магистратите, заяви председателят на Комисията по правни въпроси.
Гостите поставиха въпроса и за парламентарната процедура за избор на членове на Висшия съдебен съвет. Народният представител Димитър Лазаров обясни, че всеки депутат или парламентарна група мотивира номинациите си за членове на ВСС. Той допълни, че биографията, професионалната експертиза и концепцията на всеки от кандидатите са публично достъпни на интернет сайта на Народното събрание.
Председателят на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, подчерта, че при избора на членове на Висшия съдебен съвет всеки от номинираните трябва да получи мнозинство от две трети от гласовете на народното представителство.
В рамките на посещението си в България делегацията на Венецианската комисия към ПАСЕ разговаря още с представители на ПГ на „БСП за България”, ПГ „Обединени патриоти”, ПГ на ДПС и ПГ на ПП „Воля”.

Source: Новини на Народно събрание