Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание

Дейците на Съединението ни са ярък пример за беззаветна служба на националния идеал, за това как трябва да се работи за общото дело, заяви председателят на парламента Димитър Главчев на тържественото отбелязване в София на 132-рата годишнина от Съединението на България
05.09.2017
Парламентаристите трябва да участват активно в дебата за сигурността на Европа, както на национално ниво така и на ниво Европейски съюз, е общото мнение на участниците в конференцията по обща външна политика и политика за сигурност и отбрана в Талин
07.09.2017

Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание

Комисията по правни въпроси изслуша кандидатите за членове на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание. За първи път членовете на Висшия съдебен съвет ще бъдат избирани от Народното събрание по колегии – съдийска и прокурорска и с квалифицирано мнозинство от 160 гласа. Парламентът трябва да излъчи 11 членове на Висшия съдебен съвет – шестима в съдийската колегия на съвета и четирима – в прокурорската.
На заседанието си на 12 юли 2017 г. Комисията по правни въпроси извърши проверка и допусна до изслушване 11 кандидати за членове от съдийската колегия и 7 – от прокурорската колегия.
Кандидатите за членове на съдийската колегия бяха изслушани в следната последователност – Ангелинка Николова (номинирана от ПГ на ПП ВОЛЯ), Боян Магдалинчев (номиниран от ПГ на ПП ГЕРБ), Боян Новански (номиниран от ПГ „Обединени патриоти“), Вероника Имова (номинирана от ПГ на ПП ГЕРБ), Даниела Маринова-Марчева (номинирана от ПГ „БСП за България“), Диана Хитова (номинирана от ПГ „БСП за България“), Драгомир Кояджиков (номиниран от ПГ „БСП за България“), Марина Дойчинова (номинирана на „БСП за България“), Мирослав Джеров (номиниран от ПГ на ПП ГЕРБ), Нели Виодорова (номинирана от независим народен представител) и Стефан Гроздев (номиниран от ПГ на ДПС).
Номинираните за членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет от квотата на Народното събрание бяха изслушани, както следва: Владислав Томов (номиниран от ПГ на ПП ВОЛЯ), Гергана Мутафова (номинирана от ПГ на ПП ГЕРБ), Йордан Стоев (номиниран от ПГ „Обединени патриоти“), Калина Чапкънова-Кючукова (номинирана от ПГ на ПП ГЕРБ), Маринела Тотева (номинирана от ПГ „БСП за България“), Пламена Апостолова (номинирана от ПГ на ДПС) и Светлана Бошнакова (номинирана от ПГ „БСП за България“).
Номинациите за членове на Висшия съдебен съвет бяха представени от вносителите на кандидатурите им. Всеки от тях имаше възможност да допълни информацията за професионалната си биография и да представи концепцията си за работа като член на съвета. Кандидатите отговориха и на отправени от народните представители от правната комисия въпроси.

Source: Новини на Народно събрание