Надявам се отношенията между България и Република Корея да бъдат близки като между братя, заяви министър-председателят на Република Корея Ли Нак-йон на срещата си с председателя на Народното събрание Димитър Главчев

Българската парламентарна делегация, водена от председателя на Народното събрание Димитър Главчев, посети Университета по чужди езици „Ханкук” в Сеул, където се изучава български език
21.08.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се включи в похода към връх Шипка по повод националното честване на 140 години от Шипченската епопея
25.08.2017

Надявам се отношенията между България и Република Корея да бъдат близки като между братя, заяви министър-председателят на Република Корея Ли Нак-йон на срещата си с председателя на Народното събрание Димитър Главчев

Възможностите за задълбочаване на икономическото сътрудничество между двете страни бяха сред темите, които обсъдиха днес председателят на българския парламент и министър-председателят на Република Корея. Парламентарна делегация на Народното събрание е на официално посещение в Република Корея.

България за корейците е много популярна страна, отбеляза министър-председателят на Република Корея и допълни, че те добре познават българските хранителни продукти като сиренето и киселото мляко. Надявам се да пием и българска бира в Корея, допълни още той. Премиерът подчерта, че корейски фирми инвестират в България и посочи, че очаква двете страни да постигнат в икономическото си сътрудничество още по-високи резултати. По думите му съществува огромен потенциал за корейските компании в редица области, сред които и отбраната. Надявам се отношенията между България и Република Корея да бъдат близки като между братя, заяви Ли Нак-йон.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев посочи, че визитата е била наситена с емоции и вярва, че ще доведе до конкретни резултати. Той изрази надежда, че и днешната среща също ще даде нов импулс на двустранните ни отношения, които са на много високо ниво. Председателят на парламента изрази задоволството си от активизирането на политическия диалог през последните няколко години. По думите му официалното посещение на президента Росен Плевнелиев в Република Корея през май 2015 г. за отбелязване на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения е поставило началото на нов етап на развитие на двустранните отношения, отразен в приетата тогава Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство. Председателят на Народното събрание заяви, че страната ни разчита на подкрепата на правителството на Република Корея за получаване на покана за членство в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие през есента на тази година. България смята, че предложението за „пакетна сделка” за приемането на три европейски държави (сред които и България) и три латиноамерикански държави на предстоящите срещи на Съвета на ОИСР през септември 2017 г. е справедливо, отчита необходимостта от регионален баланс, както и готовността на страните-кандидатки.

Димитър Главчев припомни позицията на страната ни за денуклеаризация на Корейския полуостров и за установяване на мир и стабилност в региона на Североизточна Азия. България се придържа към установените позиции и линии на поведение на ЕС спрямо Пхенян в рамките на политиката на „критична ангажираност”, която цели запазване на каналите за комуникация при отстояване на принципни и твърди позиции относно неразпространението на ядрено оръжие и спазването на правата на човека, припомни той. Премиерът изказа своята благодарност за тази позиция на страната ни.

По-рано българската парламентарна делегация се срещна с почетния консул на България в Бусан Чой Канг Йонг. Той заяви, че от корейска страна има огромен интерес към някои типични български продукти като розовото масло. Председателят на парламента Димитър Главчев го увери, че България е добро място за бизнес. Той заяви, че за разширяване на контактите между двете страни винаги може да се разчита на съдействието на Групата за приятелство между България и Корея.

Българските депутати разговаряха и с председателя на Групата за приятелство Република Корея – България Хонг Мун-пьо. Председателят на парламента даде и интервю за корейската национална агенция Йонхап.

Народните представители от българската делегация посетиха световното седалище на спорта Таекуондо – дом на световната академия по таекуондо Кукивон. Това е официалната организация, която управлява дейностите по таеукондо и е основана от правителството на Република Корея през 1972 г. Тя е под надзора на корейското министерство на културата, спорта и туризма. Председателят на организацията Ох Хуин-Дуек връчи на Димитър Главчев почетен черен колан. Председателят на парламента заяви, че приема подаръка като награда за всички, които са почитатели на този спорт у нас.

Source: Новини на Народно събрание