Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн

Приятелството между България и Япония има дълга история, стабилно настояще и много добро бъдеще, заяви Димитър Главчев на срещата си с председателя на Групата за приятелство Япония – България в Горната камара на японския парламент
17.08.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев положи венец пред главната мемориална кула на Националното гробище в Сеул
21.08.2017

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна с председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн. Българска парламентарна делегация, водена от председателя на парламента Димитър Главчев, е на официално посещение в Република Корея по покана на председателя на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн.

За нас Република Корея е близка страна, приоритетен и перспективен партньор и приятел, заяви Димитър Главчев. България и Република Корея споделят общите фундаментални ценности на демокрацията, пазарната икономика и защитата на правата на човека, посочи той. Председателят на парламента припомни, че през 2015 г. по повод отбелязването на 25-годишнината от установяването на дипломатически отношения е приета Съвместна декларация за всеобхватно и ориентирано към бъдещето партньорство.

Димитър Главчев заяви, че трябва да продължим да развиваме активен политически диалог на най-високо ниво и отбеляза важната роля на контактите между парламентите на двете страни на равнище председатели, комисии и групи за приятелство.

Горещо приветстваме навлизането на корейски инвестиции в България в областите на автомобилостроенето, електрониката, технологиите – сектори, в които Република Корея е световен лидер, подчерта председателят на Народното събрание. Той изрази надежда посещението на парламентарната делегация да даде нов тласък на традиционно добрите отношения между двете страни. Димитър Главчев призова да се работи за повече преки и интензивни контакти между хората, за реализиране на целите за инвестиции, стокообмен, туризъм.

Председателят на българския парламент изрази надежда да се разшири обменът в редица сектори на сътрудничество, особено в областта на културата и образованието. Той отбеляза, че двете страни имат много добри взаимоотношения в тези области и подчерта, че български език се изучава в Университета по чужди езици „Ханкук” в Сеул и това според него е важен фактор за насърчаване интереса към България в Република Корея. Димитър Главчев допълни, че корейски език се изучава в Центъра по източни езици и култури към СУ „Св. Климент Охридски“ в специалността  „Кореистика“ от 1995 г.

Председателят на Националното събрание на Република Корея Чунг Се-кюн отблеяза, че има добра основа за сътрудничество в областта на отбраната, информационните и научните технологии и трябва да задълбочим контактите в тези сфери. Благодарен съм, че българите обичат нашата култура и се надявам бъдещите контакти да им помогнат да опознаят различните лица на нашата страна, подчерта той. България и Република Корея постоянно разширяват своите връзки, надявам се в бъдеще да засилим и преките връзки между хората, посочи Чунг Се-кюн. Той добави, че нашите две страни са приятелски и трябва да работим заедно в различни сфери и открои туризма като област с голям потенциал за развитие.

Нашата страна разчита на подкрепата на Корея за покана за членство на България в Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, отбеляза Димитър Главчев. 

Българските народни представители разгледаха пленарната зала на Националното събрание. В състава на делегацията са председателят на Групата за приятелство България – Република Корея Михаил Христов, заместник-председателят на групата Десислава Атанасова и членовете на групата Николай Александров, Джевдет Чакъров и Кръстина Таскова.

Source: Новини на Народно събрание