Депутати на колела

Дълговете на 44-то Народно събрание
07.08.2017
Спестовниците в парламента
16.08.2017

Депутати на колела

След публикацията за кредитите на народните представители от 7 август, 2017 г., екипът на “Отворен парламент” продължава да представя данни от декларациите на депутатите, подадени съгласно Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности.

Този път сме обобщили информацията за официално притежаваните от депутатите превозни средства. Нашият преглед установи, че 123-ма народни представители са посочили общо 196 такива. В декларациите си някои депутати отбелязват, че собствеността на превозните средства е споделена с техните съпрузи. Общо са декларирани 181 леки автомобила, 5 мотора, 3 товарни автомобила, 3 ремаркета, 2 микробуса, 1 моторна лодка и 1 АТВ, като тяхната стойност възлиза на 2 476 793 лв. Депутатите, притежаващи повече от едно моторно превозно средство, са 48.

Според подадените декларации, народните представители с най-много превозни средства (по 5 броя всеки) са от ГЕРБ – Ася Пеева, Валентин Милушев и Евгения Ангелова. Интересно е, че Ася Пеева и съпругът й са обявили притежание на моторна лодка собствено производство с цена на придобиване 400 лв.

Народният представител от ГЕРБ Иван Миховски (заедно със съпругата си) е декларирал собственост на 4 автомобила.

Очертаха се и някои тенденции относно предпочитаните марки автомобили от родните депутати:

Равносметката показва още, че Пежо се нарежда на шесто място, като депутатите са декларирали 9 автомобила от марката, следвана от Тойота – 8, БМВ – 7, Шкода и Нисан – по 6. В декларациите се срещат и автомобили като Трабант, Москвич и Лада Нива.

Значителни са разликите в сумите, които са платили народните представители за своите превозни средства. Най-скъп е Мерцедес GLC – 109 093 лв., притежаван от съпруга на депутата от БСП за България Анелия Клисарова. Стефан Бурджев, отново представител на БСП за България, притежава Мерцедес С350 на стойност 100 000 лв. На трето място е Мерцедес С320, собственост на Вежди Рашидов от ГЕРБ, закупен за 69 558 лв.  

Сред най-евтините автомобили се нареждат БМВ и Опел, притежание на Пенчо Милков и съпругата му, на стойност съответно 500 и 300 лв. Съпругът на Кръстина Таскова от Воля кара Фолксваген Джета за 500 лв. Севим Али от ДПС и съпругата му са собственици на Мерцедес С250 за 500 лв.

Сред автомобилите декларирани изключително детайлно, се нарежда Трабантът на Симеон Найденов (ВОЛЯ), закупен за “4 000 неденоминирани лева” през 1984 г.

Още обобщена информация от имуществените декларации на народните представители ще представим в следващи публикации в блога “Отворен парламент”.