Председателят на парламента Димитър Главчев и народни представители участваха в тържествената заря-проверка по случай 140 години от боевете при Стара Загора

През първата си сесия 44-тото Народно събрание е приело 19 закона, 102 решения и 2 декларации
27.07.2017
Ред е на парламентите на България и Македония да потвърдят и продължат това, което направиха двамата премиери, заяви Димитър Главчев на среща с председателя на парламента на Македония Талат Джафери
07.08.2017

Председателят на парламента Димитър Главчев и народни представители участваха в тържествената заря-проверка по случай 140 години от боевете при Стара Загора

Председателят на парламента Димитър Главчев и народни представители участваха в тържествената заря-проверка по случай 140 години от боевете при Стара Загора. Председателят на Народното събрание прие почетния строй на представителните роти от Втора механизирана тунджанска бригада и произнесе слово по повод годишнината. На честването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йонова, заместник министър-председателят Валери Симеонов, стотици граждани и гости на Стара Загора.
В словото си Димитър Главчев отбеляза, че в първата голяма битка на Руско-турската война – тази при Стара Загора, 3 500 български опълченци и малцина руски воини храбро се сражават с 16-хилядна армия и след ожесточени боеве защитниците на града са принудени да отстъпят от позиците си, но спасяват бойния си флаг – знамето на Трета дружина – Самарското, и то се превръща в национална светиня. Това знаме, носител на ордена „За храброст” Първа степен, напоено с кръвта на тези, които са го защитавали с цената на живота си при Стара Загора, Шипка и Шейново, за нас – българите, е символ на героизъм, доблест и мъжеството, подчерта председателят на парламента. Той припомни и оценката на командира на опълченците – ген. Столетов, който в рапорта си до началника на щаба на Руската дунавска армия пише: „В боя при Стара Загора българите показаха, че могат да се сражават и умират като герои”.

Днес, заедно с преклонението пред подвига на защитниците, свеждаме глави и пред паметта на хилядите жестоко избити невинни граждани, пред мъченичеството на осиротелите и прокудените, отбеляза председателят на Народното събрание. По думите му тържествата по повод 140 години от боевете за Стара Загора показват, че жителите на града помнят и тачат героизма на опълченците и грижливо съхраняват спомена за делата на предците си и така възпитават в децата и младите хора самочувствие и национална гордост.
Днес Българската армия е наследник на онези опълченски дружини, сражавали се самоотвержено в боя за Стара Загора, бранили до смърт града, своето знаме, Родината и свободата си, посочи Димитър Главчев. Той изрази увереност, че и занапред с достойнство и мъжество бойците ще изпълняват своя дълг, ще повишават авторитета на Българската армия и престижа на военната професия.
Председателят на Народното събрание присъства на тържествения концерт на Държавна опера – Стара Загора на Античния форум „Августа Траяна“, чиято първа част дирижира Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.

Source: Новини на Народно събрание