Идват ли нови избори?

Преглед на опитите за определяне на възнагражденията на академичния състав
29.06.2017
Закон за политическата саморазправа със свободомислещите в съдебната власт
16.07.2017

Идват ли нови избори?

Според изборния “календар” следващите редовни избори трябва да се проведат чак през 2019 г. (пролетта – избори за Европейски парламент, есента – местни избори).

Затова недоумение буди внесеният от депутати от ДПС на 06.07.2017 г. законопроект за изменение и допълнение на Закона за гражданската регистрация. Но може би от Движението се надяват на извънредни парламентарни избори – например веднага след българското европредседателство.

Беглият преглед показва, че става въпрос за текстове, които вече са внасяни в 43-тото Народно събрание, и с които вече сме ви запознавали.

Целта на тези текстове безспорно е втвърдяване на електората на ДПС за достойно представяне на предстоящи избори.

Казано накратко, ДПС отново предлага следното: при издаване на документи на гражданите, администрацията да не може да изисква предоставянето на лични данни, които са се намирали в Единната система на гражданската регистрация и административно обслужване на населението /ЕСГРАОН/ и свързаните с нея регистри, но са били заличени – например какви са българските имена на гражданите с турски произход, дадени им по време на Възродителния процес; служебно да се заличат от регистрите българските имена на гражданите от турски произход, които са си възстановили предишните имена; служебно да се възстановят имената на българските граждани, починали до 30.06.2001 г. и неуспели да си върнат старите имена.

Ако следваме логиката (а и историята от 43-тото Народно събрание), следващите стъпки на ДПС трябва да бъдат внасянето на законопроекти, с които се иска да се дадат допълнителни добавки към пенсиите на лицата, репресирани по време на Възродителния процес, както и да се разшири кръга на тези лица. В момента на публикуване на настоящата статия, ДПС депозира в деловодството на Народното събрание и своя Законопроект за изменение и допълнение на Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица.

Всичко това може и да прилича на „претоплена манджа”, но целта е очевидна, а ефективността проверена: да се консолидира електоратът на ДПС, чрез създаване на ситуация на политическо противопоставяне и психологическа обстановка на „външна заплаха”. Раните от Възродителния процес отново ще бъдат възпалени и ще започне разгорещен „патриотичен дебат” по темата.

За всички е ясно, че законопроектът няма да мине за пореден път. Може ли това, обаче да е индикация за извънредни парламентарни избори?

____________

Снимка: електронен сайт www.fakti.bg