Заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева разговаря с участниците в лятната академия на Българското училище за политика „Димитър Паница"

Възможностите за намаляване на жертвите на автомобилни инциденти обсъди председателят на парламента Димитър Главчев с председателя на Международната автомобилна федерация Жан Тодт
05.07.2017
Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове участва в Председателската тройка на КОСАК
09.07.2017

Заместник-председателят на парламента Цвета Караянчева разговаря с участниците в лятната академия на Българското училище за политика „Димитър Паница"

Заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с участниците в лятната академия на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Гости на Народното събрание бяха млади лидери от Мароко, Тунис, Йордания, Египет и Ливан, които се срещнаха с български парламентаристи и научиха повече за историята и дейността на законодателната институция.

Цвета Караянчева поздрави младежите и организаторите на четвъртата лятна академия, която тя определи като много полезна инициатива. Събирайки младите лидери, ние чертаем нашето бъдеще, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание. Сигурна съм, че днес вие ще научите много интересни неща в българския парламент, ще разговаряте с парламентаристи, ще се запознаете с държавното устройството на България, демократичните принципи, които са залегнали в нашето законодателство и ще можете да ги споделите, когато се приберете в своите държави, обърна се Цвета Караянчева към участниците в академията.

Живеем в динамични времена, трябва вземаме адекватни решения, затова смятам, че организираните академии от Българското училище по политика ще помогнат за развитието на държавите от Евро-средиземноморския регион и на отношенията между младите хора и политици от тези страни, подчерта Цвета Караянчева. По думите й Средиземноморският район е изключително динамичен и затова трябва да се търсят възможности за повишаване на нивото на добросъседските разговори и отношения. Заместник-председателят на парламента призова да се отговори на агресията с образование, да се подхожда с уважение към различните традиции и да се прояви активност за привличането на младите хора на добрата страна. Трябва да покажем силата на демокрацията и да положим максималните усилия, за да начертаем едно спокойно и мирно бъдеще на нашите младежи, добави Цвета Караянчева.

Решението на ЕС и Тунис да сложат на първо място младежкото сътрудничество е добра посока и за всички държави от южното Средиземноморие, подчерта заместник-председателят на Народното сърание.

Младите лидери попитаха заместник-председателя на българския парламент какво е представителството на младите хора в политиката и Народното събрание, как са представени и каква е ролята на жените в политиката, какви са предизвикателствата пред жените, които искат да са част от политическия живот на страната, има ли определени квоти за участие на жените в обществено-политическия живот и др. В разговора участваха народните представители Мария Илиева и Ася Пеева.

Темата на четвъртата лятна академия на Българското училище за политика е „Радикализация и екстремизъм в  Евросредиземноморския регион и ролята на гражданското общество в разработването на успешни стратегии за противодействие“.

Source: Новини на Народно събрание