Велико Търново е символ на българската държавност през вековете, затова Освобождението му е паметно събитие, заяви председателят на парламента Димитър Главчев в словото си на честването по повод 140 години от освобождението на града

Възможностите за намаляване на жертвите на автомобилни инциденти обсъди председателят на парламента Димитър Главчев с председателя на Международната автомобилна федерация Жан Тодт
05.07.2017
Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове участва в Председателската тройка на КОСАК
09.07.2017

Велико Търново е символ на българската държавност през вековете, затова Освобождението му е паметно събитие, заяви председателят на парламента Димитър Главчев в словото си на честването по повод 140 години от освобождението на града

Велико Търново е символ на българската държавност през вековете, затова Освобождението му е паметно събитие, заяви председателят на парламента Димитър Главчев в словото си на честването по повод 140 години от освобождението на града. Председателят на Народното събрание и народни представители участваха във Велико Търново в тържествената заря-проверка по случай годишнината. На площад „Цар Асен“ пред крепостта „Царевец“ Димитър Главчев прие рапорта на командващия зарята.
Той отбеляза, че  търновци, 
които в дългите векове на робството вдигат няколко въстания и запазват своето селище като крепост на българщината, възторжено посрещат свободата си. Тази свобода  те активно са подготвяли през Възраждането с участието си в движението за църковна независимост, с просветителската и будителската си дейност, с включването си в национално-освободителните борби, подчерта той.
Председателят на парламента отбеляза, че старопрестолният град преди 140 години е освободен от Предния отряд от Дунавската руска армия под командването на ген. Гурко, в града влиза и Българското опълчение, което по-късно става основа за създаването на  армията на нова България. Димитър Главчев посочи, че Четвърта опълченска дружина получава знамето на Първи търновски революционен окръг, пленено по време на Априлското въстание и пазено в конака, а с превземането на сградата, в която е разпитван Левски и са съдени Бачо Киро и Георги Измирлиев, Търново вече е  свободен. В тази сграда след Освобождението заседават делегатите на Учредителното събрание, което приема Търновската конституция – основният закон на новоосвободена България, подчерта председателят на парламента.
Всички се гордеем с историята, архитектурата и култура на Велико Търново, гордеем се с вашия град, обърна се Димитър Главчев към присъстващите на площад „Цар Асен I”. Търново е част от националното ни самочувствие, от любовта и уважението към миналото на народа ни, подчерта той. Трябва да гледаме с оптимизъм на бъдещето, защото събраните тук млади хора носят в сърцата си искрата на родолюбието, добави още председателят на парламента.
Кметът на Велико Търново Даниел Панов посочи, че на 7 юли 1877 г. общобългарската мечта се сбъдва и историческата столица, от която Асеневци 208 години са управлявали Второто българско царство, е освободена. Веднъж освободена, историческата и духовната столица на България дава силен тласък, вдъхновение и воля на българския народ, отбеляза той.
Тържественият ден завърши с аудиовизуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.

Source: Новини на Народно събрание