Възможностите за намаляване на жертвите на автомобилни инциденти обсъди председателят на парламента Димитър Главчев с председателя на Международната автомобилна федерация Жан Тодт

Красотата на българката, на нашите носии и историческите ни паметници представят снимките на младия фотограф Радослав Първанов, включени в изложбата „Аз съм Българка”
04.07.2017
Министър-председателят Бойко Борисов, заместник министър-председателите Томислав Дончев, Красимир Каракачанов и Екатерина Захариева отговаряха на въпроси на народни представители във времето за парламентарен контрол
06.07.2017

Възможностите за намаляване на жертвите на автомобилни инциденти обсъди председателят на парламента Димитър Главчев с председателя на Международната автомобилна федерация Жан Тодт

Възможностите и механизмите за намаляване на жертвите и пострадалите при автомобилни инциденти обсъдиха на среща председателят на Народното събрание Димитър Главчев и председателят на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тодт. Гостът е на посещение в страната по повод 60-ата годишнина на Съюза на българските автомобилисти.

Председателят на парламента отбеляза, че освен със забележителната си спортна кариера, Жан Тодт е известен у нас с усилията си за намаляване на жертвите и пострадалите при автомобилни инциденти.

Жан Тодт подчерта, че освен президент на ФИА, е посланик на ООН за пътна безопасност и работи в тясно сътрудничество с Европейската комисия по тази тема. Визитата ми в България съвпада с началото на кампанията „3500 живота” на ФИА, на която трябва да се даде по-голяма гласност, подчерта той. Ще се радвам, ако България постави пътната безопасност като свой приоритет, защото само със съвместни усилия можем да намалим жертвите на пътя, добави Жан Тодт.

Димитър Главчев подчерта, че един от първите законопроекти, които е обсъдило Народното събрание, е бил за промени в Закона за движението по пътищата. Парламентът работи в сътрудничество с компетентните институции и неправителствените организации за приемане на законодателство, което да доведе до намаляване на жертвите по българските пътища, посочи той. През 2012 г. отчетохме голям спад на жертвите на пътни инциденти – от 1100 на 600 годишно, но в последните една-две години те отново се увеличиха и затова предприехме законодателни мерки. Постигнатото от страната ни не е малко, готови сме да търсим най-добрите решения и се стремим да изпълняваме стратегията за пътна безопасност на ЕС, добави Димитър Главчев.

Председателят на Народното събрание поздрави Жан Тодт с удостояването му с престижното звание „Доктор Хнорис кауза” на Националната спортна академия „Васил Левски”.

Димитър Главчев подари на госта почетен плакет на Народното събрание.

В срещата участваха заместник-председателят на парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения Станислав Иванов и председателят на Съюза на българските автомобилисти Емил Панчев.

Source: Новини на Народно събрание