В Народното събрание се проведе дискусия на тема „Политически аспекти на Парламентарното измерение на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз“

Народните представители от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха с главния преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на Съюза Мишел Барние
28.06.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев разговаря с председателя на фондация „Панчо Владигеров“ Минчо Минчев
03.07.2017

В Народното събрание се проведе дискусия на тема „Политически аспекти на Парламентарното измерение на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз“

В Народното събрание се проведе дискусия „Политически аспекти на Парламентарното измерение на първото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз“. В нея участваха членовете на Европейския парламент от Република България и ръководствата на Комисията по външна политика, Комисията по отбрана, Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред, Комисията по бюджет и финанси, Комисията по икономическа политика и туризъм и Комисията по енергетика.
Председателят на парламента Димитър Главчев отбеляза при откриването на форума, че предизвикателствата пред България на прага на председателството могат да бъдат преодоляни само с общи усилия. Когато ни свързват европейските ценности като свобода, демокрация, върховенство на закона, не е трудно да се обединим в името на България, допълни той. Димитър Главчев подчерта важната роля на националните парламенти и на Европарламента при определяне на политиките на ЕС и пожела ползотворна дискусия.
Заместник-министърът на Българското председателството на Съвета на ЕС Моника Панайотова съобщи, че се подготвя обособяването на три ключови послания, които бихме искали да отправим по време на председателството – консенсус, конкурентоспособност и кохезия. Тя припомни, че програмата на триото вече е готова и отбеляза като значителен принос на страната ни поставянето на Западните Балкани във фокуса на вниманието. Като цяло програмата е ориентирана към бъдещето и очакванията на гражданите за по-голяма сигурност и повече присъствие на ЕС на международната сцена, отбеляза Моника Панайотова. Искаме да бъдем не само координатор и адиминстратор на процесите, ще направим всичко възможно да бъдем политически лидер и посредник по време на председателството, коментира тя.
На 10 юли предстои Съветът по европейски въпроси да разгледа предложенията от страна на всички министерства, за да бъде подготвен първият вариант на националната програма на председателството, а на 12 юли се планира да бъде обсъден и от МС, посочи Моника Панайотова, като отбеляза, че става дума за първи вариант, който ще бъде подложен на широка дискусия, включително в парламента, с неправителствения сектор, с академичните среди.
Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин отбеляза, че след приемането на Лисабонския договор бяха предоставени допълнителни възможности на националните парламенти да влияят на решенията, които се взимат на европейско равнище. С наближаването на българското председателство европейската тематика ще навлиза по-активно в дейността не само на специализираните комисии, но и на всички с отношение към решенията, които се взимат на европейско равнище, допълни той.
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова отбеляза, че в началото на 2018 г., когато България ще председателства Съвета на ЕС, се очаква да приключи първата фаза от преговорите за Брекзит. По време на председателството ще бъдат придвижени достатъчно голям брой досиета, допълни тя. Във фокуса на вниманието ще бъдат и сценариите за бъдещето на ЕС – т.нар. Бяла книга, предложена от председателя на Европейската комиссия Жан-Клод Юнкер, отбеляза Джема Грозданова.
Ще имаме много сериозна роля в председателството на Съвета на ЕС по една изключително важна и съществена тема, която вълнува целия ЕС – сигурността, отбеляза на дискусията председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и председател на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов. По думите му сега е моментът да изградим стратегия за Западните Балкани, която да остане в дневния ред на ЕС и след нашето председателство. Той изрази надежда, че ще има диалог между всички парламентарни групи, които ще работят заедно за доброто представяне на България по време на Председателството на Съвета на ЕС.

Source: Новини на Народно събрание