Народните представители от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха с главния преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на Съюза Мишел Барние

Приоритетите на триото Естония – България – Австрия и целите на страната ни в рамките на Естонското председателство на Съвета на ЕС представиха на заседанието на Комисията по външна политика вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова
27.06.2017
Специализираният наказателен съд да решава дела за корупционни престъпления, по които са привлечени под отговорност представители на висшите етажи на властта, предвиждат приетите на първо четене от Народното събрание промени в Наказателно-процесуалния кодекс
29.06.2017

Народните представители от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха с главния преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на Съюза Мишел Барние

Народните представители от комисиите по външна политика и по европейските въпроси и контрол на европейските фондове се срещнаха с главния преговарящ на Европейския съюз за излизане на Великобритания от структурите на Съюза Мишел Барние. 

Преговорите, които започнаха с Обединеното кралство за напускането на ЕС, са тема, която вълнува много граждани и не искам тези преговори да остават непрозрачни, каза пред журналисти след разговора Мишел Барние. По думите му преговорите интересуват всички страни-членки на ЕС и всички трябва да участват в дискусията. Днес съм в София и ще продължа да посещавам всички столици, за да се срещна с организации на работодателите, на синдикатите, с представители на парламентите и на правителствата, обясни Мишел Барние.

България ще има изключително важна роля да председателства Съвета на Европейския съюз в началото на следващата година и се надявам страната ви да ни помогне да постигнем успех, допълни Барние.

Той информира, че пред представителите на Народното събрание е казал, че ЕС има и много повече въпроси, които трябва да разрешава. Брекзит е важен, но всъщност ние трябва да говорим и по общата сигурност, и по правата на гражданите, и по емиграцията, посочи главният преговарящ пред журналисти.

Знаем, че България трябва да се подготви и да носи отговорността по време на българското председателство по темата Брекзит и сме готови за това, заяви по време на срещата председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Тя отбеляза, че за нас е важно да следим как вървят преговорите основно по правата на гражданите, защото над 70 000 български граждани живеят и работят във Великобритания.

Като председател на Комисията по външна политика мога да Ви уверя, че България приема т. нар. фазов подход в преговорите или правилото „нищо не е договорено, докато всичко не е договорено”, подчерта Джема Грозданова.

Председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин отбеляза, че възприетият от Мишел Барние прозрачен подход е много важен и е добър пример за работа и в други сфери на дейност на ЕС. Той подчерта, че в България въпросите за Брекзит сигурно са малко по-високо в дневния ред и много често се споменават както в парламента, така и обществото. По думите му българското председателство на Съвета на ЕС  ще мине в някаква степен и под знака на дискусията за Брекзит, защото голяма част от работата по преговорите трябва да бъде приключена в този период.

Source: Новини на Народно събрание