Приоритетите на триото Естония – България – Австрия и целите на страната ни в рамките на Естонското председателство на Съвета на ЕС представиха на заседанието на Комисията по външна политика вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова

Председателят на парламента Димитър Главчев връчи наградите на отличените в инициативата „Лекарите, на които вярваме”
26.06.2017
Народното събрание реши да създаде Временна комисия за установяване на факти и обстоятелства при изразходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз
28.06.2017

Приоритетите на триото Естония – България – Австрия и целите на страната ни в рамките на Естонското председателство на Съвета на ЕС представиха на заседанието на Комисията по външна политика вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова

Приоритетите на триото Естония – България – Австрия и целите на българското правителство в рамките на Естонското председателство на Съвета на ЕС представиха на заседанието на Комисията по външна политика вицепремиерът по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева и министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова.

В заседанието участва и председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Той отбеляза съществената роля на националните парламенти и на Европейския парламент за връзка с гражданите на Съюза. В основата на създаването на ЕС стоят ценности като свобода, демокрация, зачитане на човешките права, върховенството на закона и за нас, като граждани на Европа, е важно да съхраним и предадем на идните поколения това наследство, посочи Димитър Главчев. Сред проблемите, които стоят на дневен ред той открои незаконната миграция, трафика на хора, тероризма и кибератаките и подчерта, че за справянето с тях са необходими съвместните усилия на всички държави-членки. По думите му европейската перспектива пред страните от Западните Балканите също е естествен приоритет. Разчитаме на подкрепата на останалите две страни в триото да можем да очертаем пътя на демократизацията на държавите от Западните Балкани, които искат да тръгнат по европейския път, отбеляза той.

Министър Лиляна Павлова съобщи, че следващата седмица ще бъде изготвен първият вариант на националната програма за българското председателство, а на 12 юли предстои Министрески съвет да го разгледа.  Тя отбеляза, че този първи вариант ще бъде основа за водене на дебат в обществото, в Народното събрание, на всички консултативни органи, за да бъдат финализирани приоритетите.

Те ще бъдат представени и на парламента. Целта е до края на октомври да се направи този дебат, уточни Павлова. Паралелно с това екипите ще работят по анализа на досиетата и техния напредък от Естонското председателство и се очаква в началото на декември да се знае какъв е конкретният пакет досиета и на какъв етап са, като те ще бъдат допълнени в програмата. През декември тя ще бъде и окончателно приета.

Министър Павлова посочи, че се работи по календара на българското председателство, като за базираното в Брюксел председателство се предвиждат над 800 заседания, а в България се предвижда 30 срещи на високо ниво, които включват една среща на най-високо равнище.

Приоритетите на България, пречупени през общоевропейския дебат и програмата на триото, са Западни Балкани, сигурност и миграция, темата, свързана с бъдещето на Европа, многогодишната финансова рамка, обобщи министър Лиляна Павлова. Тя посочи, че България поема председателството в тежък, турбулентен момент за Европа, преди края на мандата на ЕП, когато трябва да бъдат взети много важни решения. Тя отбеляза пет основни „горещи“ теми – дебатът за „Брекзит“, за многогодишната финансова рамка, за разширяването на ЕС с фокус за нас върху Западните Балкани, както и темата за енергетиката.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева отбеляза, че е важно всички заедно да работим, така че българското председателство да допринесе за по-стабилна, по-сигурна, по-просперираща Европа. Стремили сме се да имаме позитивна и насочена към бъдещето програма, която да адресира съвременните предизвикателства пред ЕС, посочи тя. Министър Захариева припомни петте приоритета, около които са се обединили страните в триото – работни места, растеж и конкурентоспособност; съюз, който оправомощава и защитава своите граждани; изграждане на енергийния съюз и политика в областта на климата; сигурност и правосъдие и Съюза като мощен фактор на световната сцена. Тя отбеляза, че ключов приоритет на председателството на Естония ще бъде дигиталният дневен ред, а мотото – „Единство чрез баланс“.

В заседанието участва и  посланикът на Австрия Роланд Хаузер.

Source: Новини на Народно събрание