Председателят на парламента Димитър Главчев връчи наградите на отличените в инициативата „Лекарите, на които вярваме”

Поздравление на председателя на Народното събрание Димитър Главчев към мюсюлманите в България по повод свещения за тях празник Рамазан Байрам
24.06.2017
От 1 октомври минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще бъде 200 лева, реши Народното събрание
27.06.2017

Председателят на парламента Димитър Главчев връчи наградите на отличените в инициативата „Лекарите, на които вярваме”

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев връчи наградите на лекарите, отличени в тазгодишното издание на инициативата „Лекарите, на които вярваме”.

На церемонията, която по традиция беше в пленарната зала на Народното събрание, лично от председателя на парламента грамоти получиха Весел Кантарджиев, проф. Венцислав Мутафчийски, доц. Валерия Хаджийска, проф. Борис Богов, доц. Христо Шивачев, Златин Пенев и Деница Пенева. Със ставане на крака и аплодисменти медиците поздравиха най-възрастния практикуващ лекар у нас Йордан Тенев, който също беше награден.

Димитър Главчев поздрави всички лекари, номинирани в тазгодишното издание на инициативата. За мене, освен удоволствие, е и предизвикателство да съм сред толкова много лекари, които са спечелили доверието на пациентите си, обърна се той към медиците. Председателят на Народното събрание отбеляза, че общото между политиците и лекарите е, че се опитват да спечелят доверието на хората.

От 2011 г. Народното събрание е най-естественото място, където лекарите, спечелили най-ценното – доверието на пациентите, представят своите идеи за здравната система и за това какво трябва да се промени в бъдеще, посочи Димитър Главчев. Сигурен съм, че дискусията ще бъде полезна, а аз от своя страна и колегите от Комисията по здравеопазването, се ангажираме предложенията ви за по-качествено и ефективно здравеопазване да бъдат разработени по начин, който да намери приложение, добави той.

Министърът на здравеопазването проф. Николай Петров отбеляза, че се радва на възможността, заедно с цвета на медицинското съсловие в България, да обсъжда темата за доверието. Доверието е най-дефицитната стока в България и за разлика от някои други професии, в здравеопазването то не се купува, подчерта той.

Присъствието на номинираните лекари в инициативата „Лекарите, на които вярваме” в Народното събрание е знак към законодателната институция, че най-важният приоритет трябва да бъде животът и здравето на българите и отношението на държавата към специалистите, за които качественото и достъпно здравеопазване не е само професия, но и кауза, заяви издателят на вестник „24 часа” Венелина Гочева. Тя припомни, че първото награждаване на лекари е било през 2011 г., когато доверието между лекари и пациенти е достигнало критична точка. Днес големият брой номинации показва, че има промяна в отношението към най-важната професия, подчерта Венелина Гочева. Тя уточни, че 409 имена на специалисти в България са включени в класацията през 2016 г. и уточни, че за първи път сред тях има 29 стоматолози.

На награждаването присъстваха заместник-председателят на парламента Нигяр Джафер, председателят на Комисията по здравеопазването на Народното събрание Даниела Дариткова и членове на комисията, представители на изпълнителната власт, на организации на лекарите и стоматолозите и др.

Source: Новини на Народно събрание