Депутати, министри и неправителствени организации подкрепиха въвеждането на десетгодишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица

От шест месеца до година ще бъде прекратявана регистрацията на автомобил, управляван от неправоспособно лице, реши Народното събрание
21.06.2017
Поздравление на председателя на Народното събрание Димитър Главчев към мюсюлманите в България по повод свещения за тях празник Рамазан Байрам
24.06.2017

Депутати, министри и неправителствени организации подкрепиха въвеждането на десетгодишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица

Народни представители, министри и неправителствени организации изразиха подкрепа за въвеждане на десетгодишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица. Становищата си те представиха на кръгла маса на тема „Край на вечния длъжник”, организирана от парламентарната Комисия по правни въпроси и представителя на Република България в Европейския парламент Емил Радев.

Форумът беше открит от председателя на Комисията по правни въпроси Данаил Кирилов, който отбеляза, че предложението за въвеждане на десетгодишна абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица е включено в проект за промени в Гражданския процесуален кодекс, внесени в Народното събрание на 30 май 2017 г. В преходните и заключителни разпоредби на законопроекта е предвидено изменение на Закона за задълженията и договорите, според което с изтичането на десет годишен давностен срок се погасяват всички необезпечени вземания срещу физически лица, независимо от прекъсване на давността. Данаил Кирилов подчерта, че десетгодишен давностен срок е предвиден в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс и няма логика този срок да не бъде валиден и за физическите лица.

Евродепутатът Емил Радев заяви, че десетгодишната абсолютна погасителна давност по отношение на физическите лица дава възможност на гражданите, които са изпаднали в затруднение, да започнат на чисто. Радвам се, че идеята за въвеждането на такава давност се подкрепя, защото това не е политически проект, това засяга огромен брой български граждани и е хубаво да намерим решение на проблема, отбеляза той. Емил Радев посочи, че над 600 хиляди български семейства имат дългове, които по стечение на обстоятелствата са затруднени да погасяват и няма как да изплатят.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева заяви пред участниците в кръглата маса, че подкрепя промяната и определи инициативата като изключително навременна и полезна. Надявам се тя да получи максимално широка политическа и обществена подкрепа, добави тя. Десетгодишна абсолютна давност е достатъчен период и практиката показва, че много рядко след шестата-седмата година кредиторът успява да събере вземанията си, добави Екатерина Захариева.

От Министерството на правосъдието също заявиха, че подкрепят предложеното изменение и уточниха, че са внесли писмено становище по промените.

Заместник-председателят на Комисията по правни въпроси Филип Попов посочи, че народните представители от „БСП за България” ще подкрепят този текст от законопроекта за промени в Гражданския процесуален кодекс, но няма как да гласуват за приемането на целия законопроект на първо гласуване. По думите му промяната в Закона за задълженията и договорите е крачка напред в решаването на проблема на „вечния длъжник”.

От Асоциацията на банките в България и Камарата на частните съдебни изпълнители също изразиха подкрепа на предложението.

Source: Новини на Народно събрание