България е готова да сподели с Босна и Херцеговина своя опит по пътя към членство на страната в ЕС, заяви Димитър Главчев на среща с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина

Министърът на здравеопазването два пъти годишно – през юни и декември, да предоставя на парламентарната комисия по здравеопазването доклад за текущото финансово състояние на държавните и общинските лечебни заведения, реши Народното събрание
08.06.2017
Комисията по правни въпроси прие на първо четене законопроекта за изменение и допълнение на Изборния кодекс, внесен на 10 май 2017 г. от Цветан Цветанов и група народни представители. Промените в Изборния кодекс са включени в проектопрограмата на Народното събрание за тази седмица
12.06.2017

България е готова да сподели с Босна и Херцеговина своя опит по пътя към членство на страната в ЕС, заяви Димитър Главчев на среща с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина

България е готова да сподели с Босна и Херцеговина своя опит по пътя на страната към членството в Европейския съюз. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на срещата си с председателстващия Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. Гостът е на посещение в България по покана на президента Румен Радев.

Доброто начало на двустранните ни отношения е поставено още през 1992 г., когато България беше първата страна, която призна независимостта на Босна и Херцеговина, подчерта председателят на парламента. Той отбеляза, че страната ни е подпомагала финансово и с участие на свой контингент успокояването и политическата стабилизация на Босна и Херцеговина.

Босна и Херцеговина и България имат добри двустранни отношения, които се базират на искреност и честност, отбеляза председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич. За нас е важна подкрепата, която страната ви може да окаже в процеса на присъединяване на Босна и Херцеговина към ЕС, подчерта той. Младен Иванич уточни, че се очаква до края на 2017 г. страната му да попълни въпросниците на Европейската комисия и се надява по време на председателството на България на Съвета на ЕС да получи статут на кандидат. Босна и Херцеговина е единствената страна в тази част на Европа, която все още не е кандидат за член на Съюза, добави Младен Иванич.

Приобщаването на Западните Балкани към Европейския съюз ще бъде един от приоритетите по време на българското председателство на Съвета на ЕС, посочи Димитър Главчев. Той заяви, че Босна и Херцеговина може да разчита на българския опит в предприсъединителния процес.

Председателстващият Председателството на Босна и Херцеговина Младен Иванич отбеляза, че парламентите на двете страни имат много важна роля за задълбочаване на двустранните отношения. Готови сме да водим активен диалог и да насърчим сътрудничеството между парламентарните комисии и групите за приятелство в двете законодателни институци, посочи Димитър Главчев.

На срещата беше обсъдена необходимостта от повишаване на транспортната свързаност в региона, като бе подчертано, че тя би подпомогнала и задълбочаването на икономическите контакти между балканските страни.

Source: Новини на Народно събрание