Правата на българите зад граница ще бъдат допълнително ограничени с поправки в Изборния кодекс, според Филип Попов (БСП)

Мажоритарната система би прочистила политическите партии в България, позиция на Хамид Хамид от ДПС
05.06.2017
ДПС свали картите
12.06.2017

Правата на българите зад граница ще бъдат допълнително ограничени с поправки в Изборния кодекс, според Филип Попов (БСП)

Филип Попов, сн. Народно събрание

Внесеният от ГЕРБ законопроект за промяна на Изборния кодекс е популистки. Има и допълнителен проблем – между първо и второ четене правата на българите в чужбина ще бъдат допълнително ограничени. Така чух в кулоарите на парламента. Това каза, в коментар за блога “Отворен парламент – граждански гласове”, народният представител от БСП и заместник-председател на правната комисия в Народното събрание Филип Попов.

По думите му, формацията на Бойко Борисов “демагогски” е внесла текстовете, които не бяха подкрепени в края на предходния парламент за мажоритарното гласуване. “Те просто искаха преди изборите да угодят на настроенията за мажоритарен вот с абсолютно мнозинство в два тура, с ясното съзнание, че подобна система няма никъде в Европа”, каза Попов.

И посочи, че подобна система ще “ликвидира политическия и икономическия живот на страната”.

По думите на Попов, ГЕРБ внасят проекта с ясното съзнание, че няма кой да ги подкрепи. “Дори коалиционните им партньори от Обединените патриоти” няма да гласуват за законопроекта им, казва депутатът. Според него, управляващата партия иска да покаже, че ще удовлетвори исканията на онези хора, които са гласували с „да“ на референдума, иницииран от “Шоуто на Слави”. “ГЕРБ обаче, знаят, че това няма как да се случи и искат да изглеждат добрите. Нали в миналия парламент внесоха горе-долу същия проет, експертите го оцениха негативно, а всички партии гласуваха против него. Какво да се е променило до днес?”, пита Попов.

Той отдава на този “опит за популизъм” и изказването на заместник-председателя на правната комисия, Хамид Хамид (ДПС), който заяви, че ще предложи на партията си да подкрепи ГЕРБ.

“Мисля че Хамид Хамид изпитва искреността, с която ГЕРБ внася този законопроект. А те правят популистки и демагогски ходове, пак ще кажа. Според мен затова Хамид Хамид е заявил подкрепа на ДПС за този законопроект – за да тества докъде ГЕРБ са готови да стигнат, тъй като двете партии ако гласуват “за”, текстовете имат мнозинство и ще ги прокарат”.

Попов обаче припомни, че ДПС също за отхвърлили текстовете в 43-то Народно събрание.

Според народният представител “ако допуснем, че този проект бъде приет така – той би създал достатъчни пречки при гласуването на сънародниците ни в чужбина”. Депутатът обаче твърди, че “има разговор за поправки между първо и второ четене. Чух в парламента и такива тези”. Според него ако се стигне до това – гласуването зад граница ще бъде допълнително затруднено.

“По отношение на гласуването на българите в чужбина, трябва да се спазват правата на българите, както в чужбина, така и в България. Да има балансирано законодателство, да се спази конституцията.”, допълни Попов.

“Промяната на изборните правила е тежка и експертна задача, показва, че същината на този проблем е сложна. Затова и ние пишем изборни правила в съгласие с експертното мнение на редица специалисти по изборно законодателство, предвиждащи смесена система – мажоритарна и пропориционална”, съобщи още той.