Мажоритарната система би прочистила политическите партии в България, позиция на Хамид Хамид от ДПС

Жестомимичният език със закон
29.05.2017
Правата на българите зад граница ще бъдат допълнително ограничени с поправки в Изборния кодекс, според Филип Попов (БСП)
06.06.2017

Мажоритарната система би прочистила политическите партии в България, позиция на Хамид Хамид от ДПС

Хамид Бари Хамид, сн. Народно събрание

Мажоритарната система в два тура с абсолютно мнозинство, по начина по който я разбира ГЕРБ, би ощетила избирателя откъм представителство в Народното събрание. Но има и едно преимущество – би прочистила българския политически живот от “уродливи формирования”. Това смята народният представител от ДПС Хамид Хамид. Той обясни вижданията си пред блога “Отворен парламент” и разясни защо ще предложи движението да подкрепи проекта на ГЕРБ.

“Мен изключително много ме дразни начинът, по който депутати от ГЕРБ и ръководството на партията яхват всяка възможност за популизъм. И се опитват от всяка инициатива да извлекат политически дивиденти, точно по този начин – чрез популизъм. Ето затова в публичните си изяви винаги съм казвал, че ще подкрепя ГЕРБ за техния проект на Изборен кодекс, но това е мое мнение. И все пак ще напомня – “Внимавай какво си пожелаваш, за да не вземе ДПС да те подкрепи”, каза Хамид.

На въпрос дали това означава, че ако ГЕРБ настояват проектът да влезе в пленарна зала има реална “опасност” ДПС да го подкрепи и тогава партията на Борисов да трябва да се откаже от него, защото двете формации имат мнозинство, Хамид отговори, че не се е отказал от намерението си. “Ще изложа достатъчно аргументи пред парламентарната група, ще стане ясно дали ще възприемат моето решение. Но тези аргументи са чисто политически”, каза депутатът.

“Четох в някакъв сайт реакция на господин Кирилов, че моето изказване за подкрепа на законопроекта било наказаталена акция на ДПС срещу ГЕРБ. Според мен той, без да иска е уцелил. Да, ДПС ще провежда такава наказателна акция срещу всеки опит популизмът да е водещ мотив в българското закондателство”, допълни депутатът за инициативата на ГЕРБ да внесат резултатите от референдума на “Шоуто на Слави”.

Народният представител уточни, че избирателят на ДПС “не излезе да гласува на референдума и не подкрепи референдума и не възприе въпросите, зададени по този начин от инициативния комитет, защото не бяха добре обмислени, не бяха прецизирани”. “Именно в това прецизиране се крие ключът”. “За мен и за моята група – точно каква система ще изберем е от втростепенно значение. Това е технически начин. Начинът е второстепеннен въпрос. Първостепенен е въпросът на всички граждани да бъдат гарантирани правата – всеки да изрази свободно волята си и тази воля да бъде правилно трансформирана в народното представителство. Тук идва въпросът коя система ощетява повече избирателя. Според мен мажоритарната система ощетява многократно повече избирателя и допуска възможност в Народното събрание да бъде представена само една четвърт от гласувалите. Напълно реално е това да се случи, ако мажоритарната система се реализира във варианта, в който е предложена системата от инициативния комитет – абсолютно мнозинство в два тура”, каза Хамид.

По думите му обаче, има и друг аргумент и той е в положителна посока. “У нас партиите са над 400. И българският политически спектър има нужда от малко хигиена. Смятам, че мажоритарният вот ще въведе тази хигиена”, допълни той. “Мажоритарната система би премахнала онези елементи в политическата система, които я рушат”, каза той.

Хамид уточни, че “най-положителното е, че в тази политическа джунгла ще има ред”. “Убеден съм например, че няма как чисто мажоритарно някой краен националист да присъства в българския политически живот. Дори само това да постигнем – ще е много. Ще спасим България от тези уродливи форми”, смята той.

На въпрос как успява да намери “положителни ефекти” от мажоритарната система, при положение че смята, че мажоритарната система ще ощети откъм представителство избирателите, парламентаристът отговори, че “проблемът идва от абсолютното мнозинство в два тура”. “Когато се търси абсолютно мнозинство и на втори тур отидат двама кандидати – единият с 24%, другият с 23%, и след тълкуванието на ГЕРБ, че това абсолютно мнозинство не е по списъчния състав на втория тур, а който вземе най-много, защото такова тълкуване чух, за мен се налага изводът, че на втория тур може да бъде избран народен представител с 24 на сто от гласовете на избирателите. Автоматично останалата част от 76% остават непредставени. Това е неработещ механизъм”, каза Хамид.

По думите му има идеи за мажоритарен избор само в един тур, срещу които не би възразил, защото не би създал проблем с представителството. “Но най-важното е районирането да бъде извършено от парламента, т.е трябва да залегне в Изборния кодекс. Това е съществен елемент от самия закон. И законодателният орган не може да бяга от отговорност и най-съществената част от закона да бъде възложена на ЦИК или президента. То трябва да бъде много прецизно”, коментира още той.