Председателят парламента Димитър Главчев и народни представители участваха на връх „Околчица” във всенародното поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители участваха в тържественото честване във Враца по повод 141-та годишнина от подвига на Христо Ботев и неговата чета
31.05.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев изпрати съболезнователен адрес до председателя на Камарата на общините на парламента на Великобритания
03.06.2017

Председателят парламента Димитър Главчев и народни представители участваха на връх „Околчица” във всенародното поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители участваха на връх „Околчица” във всенародното поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Председателят на парламента се включи и в традиционния поход “По стъпките на Ботевата чета“ до връха.

Длъжни сме да помним най-важното, което Христо Ботев ни каза – да бъдем свободни и преди всичко – човеци, заяви Димитър Главчев в словото си пред събралите се на „Околчица“. Председателят на Народното събрание отбеляза, че много млади хора са дошли днес във Врачанския Балкан, където земята е напоена с кръвта на Ботев и неговите четници, за да отдадат заслужена почит към делото на революционера. Убеден съм, че вие ще пренесете през времето спомена за войводата и неговите четници, чрез вас стъпките му ще отекват из друмищата на България, чрез вас ще продължат да звучат стиховете на Ботев, близки и родни, обърна се Димитър Главчев към присъстващите.

За пореден път на това най-високо място сме се събрали българи от различни области на страната, за да заявим, че не сме забравили Ботев, неговата любов към народа, неговата борба и саможертва, заяви председателят на парламента. Събрали сме се, за да поднесем единствената мечтана от него награда – „да каже нявга народът – умря сиромаха за правда, за правда и за свобода“, посочи той и добави: „Вашата почит, вашето преклонение са доказателството, че саможертвата си е струвала!”.

Димитър Главчев подчерта, че трябва да се отдаде заслуженото и на тези, които са съхранили спомена за подвига на Ботев и са ни го предали. Това, на първо място, са врачани, които още от Освобождението започват да честват Ботев, а година след идването на свободата те събират пари за паметник на Левски в София и заявяват, че имат намерение да строят паметник на Ботев във Враца, посочи председателят на парламента. Едва след тях се нареждат първият изследовател и биограф на Ботев Захари Стоянов, патриархът на българската литература Иван Вазов, проф. Александър Балабанов, проф. Боян Пенев и още много учени, изследователи и преди всичко – патриоти, добави той.

За различните поколения българи, независимо от времето, социалното положение или географско местонахождение, Христо Ботев е националният герой, събрал в себе си пламенност с творчески гений, младост със саможертва, поезия с борба, подчерта Димитър Главчев. Според него революционерът е идеалът за българин – горд и красив, борец по темперамент, поет по душа.

Председателят на Народното събрание поднесе цветя на паметника на връх „Околчица”. Отслужен беше молебен от Врачанския Митрополит Григорий.

Source: Новини на Народно събрание