Парламентарните отношения между България и Хърватия и развитието на регионалното партньорство бяха сред основните теми, които обсъди председателят на Народното събрание Димитър Главчев с вицепремиера и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия

Делегация от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, водена от председателя Кристиан Вигенин, участва в 57-то пленарно заседание на Конференцията на комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите-членки на ЕС и кандидатстващите за членство
28.05.2017
Парламентът одобри правила за предлагане и избор на членове на ВСС от квотата на НС
30.05.2017

Парламентарните отношения между България и Хърватия и развитието на регионалното партньорство бяха сред основните теми, които обсъди председателят на Народното събрание Димитър Главчев с вицепремиера и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия

Парламентарните отношения между България и Хърватия, развитието на регионалното партньорство и сътрудничеството в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) бяха сред основните теми, които обсъди председателят на Народното събрание Димитър Главчев със заместник министър-председателя и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Давор Иво Щир.

Димитър Главчев посочи, че отношенията между парламентите на двете страни са на много високо ниво и се градят на принципите на европейското и евроатлантическото сътрудничество. Отбелязана бе и важната роля на ползотворните връзки между парламентарните комисии.

Активният политически диалог между България и Хърватия и сходството в позициите е отлична основа за създаване на още по-тесни контакти във всички сфери, подчерта още Димитър Главчев.

Той допълни, че има потенциал за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на икономиката, инвестициите и туризма.  Установяването на въздушни връзки между София и Загреб ще разкрие още по-големи възможности за развитие на тези контакти, отбеляза председателят на Народното събрание.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи и европейските въпроси на Хърватия Давор Иво Щир подчерта, че страната му отдава голямо значение на регионалното партньорство в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ). На срещата бе отбелязана и ролята на ПСЮИЕ за евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани.

Разчитаме на подкрепата на Вашата страна за кандидатурата на София за домакинство на Постоянния секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ в София, отбеляза председателят на българския парламент.

Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова подчерта пред хърватския гост, че процесът на присъединяване на държавите от Западните Балкани е водеща тема от дневния ред на страната ни.

На срещата бе договорено да се проведе съвместно заседание на комисиите по външна политика, за да бъдат обсъдени важните теми от взаимен интерес, сред които членството на страните в Шенгенското пространство и влизането ни в Еврозоната.

Source: Новини на Народно събрание