Димитър Главчев: Името на полковник Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава

Книга със стихове на Петя Дубарова подариха на председателя на Народното събрание Димитър Главчев народни представители от Бургас
24.05.2017
Делегация от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, водена от председателя Кристиан Вигенин, участва в 57-то пленарно заседание на Конференцията на комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите-членки на ЕС и кандидатстващите за членство
28.05.2017

Димитър Главчев: Името на полковник Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава

Името на полковник Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на тържествената заря-проверка в Петрич по повод 145 години от рождението и 100 години от героичната смърт на полковник Дрангов.

«За полковник Дрангов е малко да се каже, че е бележит български офицер и военен педагог. Той е почтен и благороден човек, възпитател и преподавател, всеотдаен и храбър командир, предан до смърт на националния идеал – всички българи и български земи да се обединят в майка България», заяви председателят на парламента. Той определи полк. Дрангов като високо нравствена, по възрожденски чиста личност, при която има единство на думи и дела.

Димитър Главчев цитира написаното от полковника в книгата «Помни войната», което е и неговият завет към поколенията: „Добре е да умреш за Родината… Няма смърт по-добра от тази. От всички славни дела, с които може да се гордее човек, няма равно по величието си на смъртта за Отечеството”.

Председателят на парламента отбеляза, че на всички длъжности, които заема – командни, щабни и преподавателски, полк. Дрангов се проявява като доблестен воин, заразяващ с личен пример и пословична грижа за българските войници и офицери и се радва на тяхната обич и уважение. Последните му думи: „Колко много исках още да служа на България” показват величието на командира и затова, и 100 години след неговата смърт, той остава завинаги в списъка на безсмъртните герои, заяви Димитър Главчев.

Днес Българската армия, макар и в други условия, свято тачи и продължава славните традиции на своите предшественици, отбеляза председателят на парламента. Животът и делото на полковник Дрангов са пример за подражание на бойците и командирите от Въоръжените сили, а творческото наследство и особено сборника му „Помни войната” са настолна книга за командирите при обучението, възпитанието, дисциплината и бойната подготовка на Българската армия, допълни той.

Source: Новини на Народно събрание