Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев откри изложбата „Да послужа народу си… Дарителство за образование – традиция и съвременност”

Ловеч винаги е бил територия на свободния творчески дух и на българщината, заяви Димитър Главчев на тържествената церемония за връчване на наградите „Ловешки меч“ 2017 г.
23.05.2017
Димитър Главчев: Името на полковник Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава
25.05.2017

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев откри изложбата „Да послужа народу си… Дарителство за образование – традиция и съвременност”

Снимки, документи и текстове, свързани с дарителство и благотворителността в полза на народната просвета в периода от края на 19-ти до средата на 20-ти век, са представени в изложбата „Да послужа народу си… Дарителство за образование – традиция и съвременност”. Експозицията, която е подготвена от Института за изследване на обществата и знанието при Българската академия на науките, беше открита в парламента от заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев.

Изложбата представя и нагласите за дарителство, и проявите на щедрост, отбеляза Явор Нотев. По този начин минало и съвременност си дават среща, а избледнелите стари фотографии, заедно с цветните и качествени съвременни снимки, разкриват неподозирани, дори привидно противоречиви страни от психологическия портрет на българина, посочи той.

Прекъсната в продължение на десетилетия, днес традицията на дарителство и гражданско участие успешно се възстановява, подчерта заместник-председателят на Народното събрание. Макар и подкрепата на образованието все още да не е сред водещите благотворителни инициативи, тя набира последователи и ние вече имаме прекрасни примери на съвременници, които щедро подпомагат модернизирането на нашите училища и осигуряват стипендии за талантливи ученици, уточни той.

Дарителството за образование е благородна кауза, нейната подкрепа обаче не освобождава държавата от грижата за образованието, подчерта Явор Нотев. Той добави, че образованието е определено като един от безспорните приоритети на 44-тото Народно събрание.

Заместник-председателят на БАН чл.-кор. Васил Николов отбеляза, че от 1835 до 1876 г. в българската територия възникват около 1500 училища, изградени от дарения. По този начин се създава нова образователна система и това е нещо уникално, подчерта той. Според него дарителството на българите за образование винаги е било част от нашата същност.

Изложбата е подготвена в рамките на изпълнението на научния проект „Култура на дарителство в сферата на образованието: социални, институционални и личностни измерения”, финансиран от Фонд „Научни изследвания”. В 24 табла оживяват ликовете на достойни, но забравени българи, дали своя принос за просперитета и просветното издигане на нацията.

Source: Новини на Народно събрание