Ловеч винаги е бил територия на свободния творчески дух и на българщината, заяви Димитър Главчев на тържествената церемония за връчване на наградите „Ловешки меч“ 2017 г.

Председателят на парламента Димитър Главчев изпрати съболезнователен адрес до председателя на Камарата на общините на Великобритания по повод терористичния акт в Манчестър
22.05.2017
Априлското въстание е дело на народ, узрял да бъде свободен и извоювал това право с героизма и саможертвата си, заяви председателят на парламента Димитър Главчев в Тетевен
24.05.2017

Ловеч винаги е бил територия на свободния творчески дух и на българщината, заяви Димитър Главчев на тържествената церемония за връчване на наградите „Ловешки меч“ 2017 г.

Ловеч винаги е бил територия на свободния творчески дух и на българщината, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на тържествената церемония за връчване на наградите „Ловешки меч“ 2017 г.

Днес честваме най-българския празник – 24 май и почитаме делото на първоучителите Светите братя Кирил и Методий – покровители на Ловеч, подчерта Димитър Главчев. Те не само ни дадоха писменост, но и нова християнска книжовна култура, те наредиха българите сред образованите народи и откриха пред нас широки хоризонти, отбеляза още председателят на парламента.

Вярвам, че в сърцата си младите хора изпитват дълбока признателност към Светите братя Кирил и Методий, че хранят искрена любов към родния език, литература и култура и стремеж към знание, заяви председателят на Народното събрание.

Димитър Главчев подчерта, че Ловеч има богато минало и може да се гордее със забележително културно-историческо наследство. Тук в манастира „Света Богородица” са се писали и преписвали книги, тук е преподавал Петко Славейков, по този калдъръм е стъпвал Левски, тук е градил мост Колю Фичето, посочи той.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че наградата „Ловешки меч” е част от съвременните културни традиции. Той поздрави общината за това, че стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата и пожела на всички номинирани здраве и още много творчески успехи.

Ежегодната персонална награда получи младият талантлив музикант и композитор Камен Николов за постигнати високи творчески постижения. По време на церемонията Александър Христов изълни песента „Добре дошли в Ловеч“, чийто автор е Камен Николов. 

Source: Новини на Народно събрание