Председателят на Народното събрание Димитър Главчев поздрави учените от БАН по случай 24 май

Цвета Караянчева участва в срещата на върха на председателите на парламенти на страните от Централна и Източна Европа
17.05.2017
Председателят на парламента Димитър Главчев и народни представители участваха в тържественото честване на 24 май
23.05.2017

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев поздрави учените от БАН по случай 24 май

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев поздрави учените от БАН по случай 24 май. В деня на българската просвета и култура благодарим и на вас – хората на науката, които продължават да съхраняват и утвърждават българския дух, да обогатяват културата и да развиват познанието, заяви той на Тържественото събрание на академията по повод празника.

Председателят на парламента отбеляза, че делото на Светите братя Кирил и Методий е дало на народа ни идентичност, желание за просветление и чувство на гордост от това, че сме българи.

В своята вековна история, още от далечната 1869 г., когато е създадено Българското книжовно дружество, Българската академия на науките винаги е била храм на знанието и духовен център, посочи Димитър Главчев. Затова днес ви засвидетелстваме своето уважение и респект пред всеотдайната ви и усърдна работа за развитието на науката и за утвърждаването на нейния международен авторитет, добави той.

Успешното развитие на страната ни е немислимо без модерна и качествена българска наука, а това е възможно, само ако талантливите млади български учени имат условията и мотивацията да работят и дават своя принос тук, подчерта председателят на парламента. Затова са толкова ценни усилията, които влагате и всичко онова, което правите, за да увличате младите по пътя към знанието, за да станат и те утре ваши колеги в Българска академия на науките или във висшите ни училища, подчерта той.

В началото на събранието участниците и гостите почетоха паметта на жертвите от терористичния акт в Манчестър.

В рамките на честването беше представена и изложбата „Книжовно-документалното наследство на Централна библиотека на БАН“.

Source: Новини на Народно събрание