Цвета Караянчева участва в срещата на върха на председателите на парламенти на страните от Централна и Източна Европа

С едноминутно мълчание Народното събрание почете паметта на героите от Батак
16.05.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев поздрави учените от БАН по случай 24 май
22.05.2017

Цвета Караянчева участва в срещата на върха на председателите на парламенти на страните от Централна и Източна Европа

Заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в срещата на върха на председателите на парламенти на страните от Централна и Източна Европа на 17 и 18 май 2017 г. във Варшава.
На форума бе обсъдена ролята на националните парламенти в международната политика и сътрудничеството в развитието на инфраструктурата по оста север – юг. Специално място бе отделено на темата за ценностите, които правят Централна Европа уникална – зачитане на суверенитета и независимостта, уважение към традицията и историята и значимостта на религията като основа на цивилизацията.
В изказването си пред участниците заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че парламентите от Централна и Източна Европа имат потенциал да влеят нова енергия в дебатите по горещите теми от дневния ред на Европейския съюз.
Заместник-председателят на парламента подчерта, че България ще поеме отговорността на ротационен председател на Съвета на ЕС с пълното разбиране за предизвикателствата пред Европейския съюз, но и с увереността, че заедно можем да се справим с тях.
Изключително важно за ЕС е да се обедини около единна визия за бъдещето си, допълни Цвета Караянчева. Тя заяви, че България ще продължи да настоява за повишаване на ефективността при прилагането на принципите на солидарността и кохезията като водещи принципи на интеграцията. Според нея те са от ключово значение за запазване единството на Съюза и за постигане на финансова стабилност и икономически растеж.
Цвета Караянчева завърши изказването си с посланието, че гражданите на ЕС днес трябва да усетят „повече Европа“ в своето ежедневие – кауза, за която са длъжни да работят националните парламенти.
Представителите на националните парламенти разговаряха с президента на Република Полша Анджей Дуда.

Source: Новини на Народно събрание