Председателят на парламента Димитър Главчев и депутати подкрепиха петиция за равнопоставено присъствие на кирилицата в дигиталната среда, в личната, в обществената и бизнес-кореспонденция

С едноминутно мълчание Народното събрание почете паметта на героите от Батак
16.05.2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев поздрави учените от БАН по случай 24 май
22.05.2017

Председателят на парламента Димитър Главчев и депутати подкрепиха петиция за равнопоставено присъствие на кирилицата в дигиталната среда, в личната, в обществената и бизнес-кореспонденция

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители подписаха петиция за равнопоставено присъствие на кирилицата в дигиталната среда, в личната, в обществената и бизнес-кореспонденция и за съхраняване на европейското културно наследство в неговото езиково разнообразие. Инициативата е на Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации.

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев откри в парламента изложбата „Дай на кирилица”, която се организара по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май. Използването на кирилицата в общуването в интернет е въпрос на съхраняване на националната идентичност и отговорност пред поколенията, подчерта той. Димитър Главчев заяви, че кирилицата е уникална културна ценност и достижение, съхранило нашия народ през превратностите на историята.

Употребата на кирилица в дигиталната среда в противовес на вариации, включващи смесица с латински букви и цифри, е събрала подкрепата на Великотърновския университет, Нов български университет, на различни фондации и сайтове, които застават зад каузата за пълноценна употреба на кирилицата в дигиталния свят на общуване, посочи председателят на Народното събрание.

Заместник-председателят на Комисията по образованието и науката доц. Милен Михов отбеляза, че е важно как българският език и кирилицата се употребяват и съществуват в дигиталното пространство. Таблата, включени в изложбата, са интересни и на тях може да се види химнът на Светите братя Кирил и Методий на кирилица, както и изписан по начина, по който се пишат съобщения, изпращани по мобилните телефони, например, добави той.

От Асоциацията за социална отговорност и развитие чрез иновации благодариха на ръководството на Народното събрание за възможността изложбата да бъде представена в парламента. Кампанията „Дай на кирилица” започна през 2015 г. и вече втора година тя продължава да се развива и да намира нови съмишленици и подкрепа, уточниха от организацията и изразиха надежда изложбата да накара всеки да се замисли колко е важно да се опази този фундаментален елемент от нашето културно и национално наследство.

Source: Новини на Народно събрание