Почти 3.4 милиона струваше медийното отразяване на партиите в предизборната кампания

КОЛКО СТРУВАТ ИЗБОРИТЕ НА ДЪРЖАВНАТА ХАЗНА?
28.03.2017
https://traumraumcentar.files.wordpress.com/
Гъвкавите позиции на партиите по въпросите на референдума
03.04.2017

Почти 3.4 милиона струваше медийното отразяване на партиите в предизборната кампания

На 26 март, 2017 г. се проведоха предсрочните парламентарни избори.

Екипът на Институт за развитие на публичната среда проследи разходите на 20-те регистрирани партии и коалиции за медийно отразяване, както и привлечените средства (дарения и средства вложени от самите кандидати) обявени в публичния регистър на Сметната палата по време на предизборната кампания.

Наблюдението ни обхвана сайтовете на 44 медии – електронни и печатни – 10 телевизии, 3 радиостанции, 17 вестника и 14 информационни сайтове и агенции.

Според изискванията на Изборния кодекс медиите, отразяващи предизборната кампания на кандидатите, следва да публикуват сключените договори с тях в тридневен срок след подписването им и да ги премахнат не по-рано от обявяване на резултатите от изборите. Към този момент част от медиите вече са премахнали публикуваните договори. Впечатление прави, че след изборния ден са публикувани и договори за отразяване, сключвани по време на кампанията (например тези, които агенция БГнес е сключила).

Спазени ли бяха правилата?

Медиите, които не публикуваха сключени договори по време на кампанията, са вестниците Дума, Борба, Черноморски фар, Добруджанска трибуна, Старозагорски новини, АрдаNews, сайтовете – Novini.bg и Blitz.bg, телевизия Алфа ТВ.

Въпреки че в повечето от тях очевидно присъстваше политическа реклама (както показвахме по време на мониторинга), договори не бяха обявени през целия предизборен период.

Focus News и Радио Фокус продължиха с практиката си от предишни кампании да публикуват договорите си заедно, като този път заличаваха и договорените суми.

С резултатите от предходните ни три публикации по темата, с дати към 6 март, 15 март и 24 март, можете да се запознаете в блога „Отворен парламент“.

Кои партии и коалиции изразходваха най-много средства за отразяване на кампаниите си?

Четири дни след изборния ден, публикуваме окончателните данни от мониторинга, с актуалност към 28 март, 2017 г.

След края на кампанията, ПП Български демократичен център – БДЦ и ПП Национална републиканска партия не са отделили средства за отразяване в разглежданите медии.

Съгласно обявените договори, средствата, изразходвани за политическа реклама на участниците, възлизат общо на 3 398 910 лв. (без ДДС).

Според договорите най-много средства за отразяване на кампанията са разходвали от спечелилата изборите ПП ГЕРБ – 809 667 лв. (без ДДС). Следвани са от останалата извън парламента КП Реформаторски блок – Глас Народен – с 609 916 лв. (без ДДС).


Подробното разпределение на средствата за медии по партии и коалиции към 28 март 2017 г. е посочено в таблицата по-долу (графиката е интерактивна – посочете с мишката върху нея, за да видите средствата, изразходвани от различните политическите субекти за отразяване по медии):

1. Договорите на BTV с коалиция Нова Република и ПП ДРОМ включват и отразяването на кампанията в сайтовете и телевизионните канали, част от медийната група.
2. Договорите на Nova с коалиция Нова Република включват и отразяването на кампанията в сайтовете и телевизионните канали, част от медийната група.
3. Договорът на Bulgaria On AIR с ГЕРБ е за отразяване на кампанията в телевизията и радиото.
4. След анекс към договор на БНТ с ПП Движение за радикална промяна Българската пролет, отразената сума в графиката е намалена спрямо данните от предишната ни публикация.
5. В. Труд има сключени договори с ПП ГЕРБ – Бургас и ПП ГЕРБ – Варна за публикации само в сайта www. trud.bg .
6. Договорите на в. 24 часа с КП РБ – Глас Народен, ПП ГЕРБ – Плевен и ПП БСП – София са само за публикации на сайта www.24chasa.bg.
7. Договорите с в. Стандарт са освен за печатното издание и за електронния сайт на медията.
8. Всички договори, сключени с в. Сега са за отразяване в електронното издание на вестника. Изключение прави договорът с ПП ГЕРБ, който е и за публикации в националния ежедневник.
9. Договорите на в. Марица с ПП ГЕРБ и КП Реформаторски блок са сключени само за печатното издание, докато всички останали са и за сайта на вестника.
10. Всички договори, сключени от в. Ние са и за отразяване на сайта на вестника. Изключение прави договор с КП Реформаторски блок на стойност 750 лв. без ДДС, който е само за печатното издание.
11. Договорите на вестниците Дневник и Капитал включват публикации за сайтовете и печатните издания.
12. Сумата от договора на агенция БГнес с Движение България на гражданите (част от КП Реформаторски блок – Глас Народен) не е включена в графиката, тъй като от договора е публикувана само една страница.

С приетите миналата година промени в Изборния кодекс, доставчиците на медийни услуги вече са длъжни да обявяват на Интернет страниците си информация и за безвъзмездните договори, сключени във връзка с предизборната кампания. Само телевизия Евроком публикува данни за безвъзмездно отразяване. От него се възползваха 11 политически формации – ПП Движение за радикална промяна Българската пролет, КП Коалиция на недоволните, ПП Воля, КП БСП за България, ПП ГЕРБ, ПП Партия на Зелените, ПП Възраждане, КП КОЙ – Българската левица и Зелена партия, ПП Национална републиканска партия, ПП Българско национално обединение и КП Реформаторски блок – Глас Народен.

Кои бяха най-предпочитаните медии?

От публикуваните по време на кампанията договори става ясно, че най-много средства са получили от Нова телевизия – 674 021 лв. (без ДДС). Следва bTV с 637 181 лв. и БНТ – 524 533 лв.


Кой набра най-много средства за кампанията си?

Съгласно Изборния кодекс партиите може да финансират предизборната си кампания със собствени средства на партията, средства на кандидатите и дарения от физически лица.

Коалициите от своя страна, финансират предизборната си кампания със собствени средства на партиите, които участват в нея, средства на кандидатите и дарения от физически лица, направени за партията в коалицията, определена да отговаря за приходите, разходите и счетоводната отчетност на коалицията, свързани с кампанията й.

Към 28 март справката с регистъра за даренията в Сметната палата показва, че 11 от 20-те участници в изборите формации са декларирали получаването на парични дарения. Общата сума на даренията за политическите партии и коалиции възлиза на 1 326 551 лв., а тази на средствата на кандидатите – 538 354 лв.

Най-много средства за кампанията си са набрали от КП БСП за България – 368 363 лв. дарения. Средствата на кандидати на коалицията възлизат на 235 687 лв.

Следващата таблица показва съотношението между набраните средства и разходите за медийно отразяване на кампаниите на съответните участници: